Helyi közélet

2012.03.24. 19:11

Nótáznak örömükben, bánatukban

Miskolc - Egyre nagyobb sikere van a Gárdonyi Géza Művelődési Házban megrendezett amatőr nótaéneklési versenynek. A megméretés címe „Kossuth Lajos azt üzente...”, így emlékezve március 15-ére, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Miskolc - Egyre nagyobb sikere van a Gárdonyi Géza Művelődési Házban megrendezett amatőr nótaéneklési versenynek. A megméretés címe „Kossuth Lajos azt üzente...”, így emlékezve március 15-ére, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Vargáné Oláh Mária, a verseny főszervezője lapunknak elmondta, tavaly jött az ötlet, hogy lehetőséget kellene biztosítani mindazoknak, akik szeretik a magyar nótát, hogy mások előtt is megmutathassák mit tudnak. A művelődési ház nyugdíjas klubjának tagjai ugyanis, akárhányszor összegyűltek valamilyen rendezvényre, soha nem mentek úgy haza, hogy ne nótáztak volna egy jót. Ha derűs kedvük volt azért fakadtak dalra, ha pedig valami bánatuk volt, azért.

Tavaly 13-an jelentkeztek a versenyre, az idei, szombaton tartott megméretésre viszont már közel 40-en. A főszervező nagyon örül annak, hogy nem csak Miskolcról és a környező településekről jelentkeztek, hanem felvidékről, Erdélyből és a fővárosból is. A versenyzők között volt egy Hollandiában élő magyar nótakedvelő is, aki épp Budapesten járt, amikor meghallotta a nótaéneklési verseny hírét, így kocsiba szállt és eljött Miskolcra, hogy megmutassa, bár külföldön él, nem felejtette el a magyar dalokat. Az egyik megyénkbeli kisebb településről pedig az egész népdalkör elkísérte a versenyzőt, hogy szurkoljanak neki.

Persze ahhoz, hogy ilyen sokan jelentkezzenek, komoly marketingmunkára volt szükség. Mária elmesélte, feltette a versenykiírást saját honlapjukra, és a magyar nóta honlapjára is, ezenkívül levelet küldött a tavalyi fellépőknek. A versenyzőket, akiknek 5 perces műsorral kellett készülniük, négytagú népi zenekar kísérte Homoki Elemér vezetésével. A zsűri elnöke Szirmai László, az Országos Szórakoztató Zenei Központ igazgatója volt. Máriától megtudtuk azt is, hogy bár azt hihetnénk, hogy a magyar nótákat csak az idősebb korosztály kedveli, de ez nem így van.

A versenyzők között voltak fiatalok is, bár igaz, nem a tinédzser korosztályból, viszont a 30-asok, 40-esek ugyanolyan átéléssel énekelték a magyar nótákat, mint a nyugdíjas nagymamák és nagypapák. Az idősebbeket a fiatal korukra emlékeztetik a dalok, és az érzelmeiket sokkal jobban ki tudják fejezni a dallamok segítségével, mint ha beszélniük kellene róla, mondta Mária, aki még hozzáfűzte: kellenek ezek a rendezvények, mert az embereket, nem csak a nyugdíjasokat, közösségbe viszi és aktivitásra készteti. A Gárdonyi Nyugdíjas Klub Közhasznú Egyesület és a Hejőcsabai Fiatalok Közhasznú Egyesület által rendezett verseny legjobbjai a Hollóházi Porcelángyár termékeit kapták ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában