Helyi közélet

2012.03.26. 13:02

Milyen utat kövessünk?

Miskolc - A „múlt kibeszélése”, bár kései, hozzájárulhat az ország normális működéséhez. Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem politológusát kérdeztük az ügynökmúltról.

Miskolc - A „múlt kibeszélése”, bár kései, hozzájárulhat az ország normális működéséhez. Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem politológusát kérdeztük az ügynökmúltról.Miért lenne fontos az ügynökmúlt teljes feltárását segítő törvény és hogyan hatna a jelenlegi politikára? - kérdeztük Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem politológusát. 1990, a rendszerváltozás óta vissza- visszatérő kérdés az ügynökmúlt teljes feltárása, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala - fejtette ki a politológus. A téma több szempontból is problematikus: egyrészt az érintettek egy része máig közöttünk van, s nemcsak nekik, de hozzátartozóik számára is stigmaként, fájdalmas traumaként jelenhet meg az ügynökmúlt. Jogos felvetés, hogy az apák bűneiért a gyermekek felelősek-e, mégis kérdés, „megúszhatják-e” az ösztönös, zsigeri ellen-reakciókat a megfigyeltek, vagy a megfigyeltek leszármazottainak részéről? Egy-egy – főként kisebb – településen belül óriási feszültségek jelentkezhetnek. Erre példa Hódmezővásárhely, ahol a III/III-as és az szt-tisztek neveit nyilvánosságra hozták, s több héten keresztül ez volt a téma a városban.

Másrészt az eltelt hosszú évek nem segítették a feltárás pontosságát és tényszerűségét, hiszen sok irat megsemmisült vagy tudatos megsemmisítésre került - tette hozzá.

Kik a valódi bűnösök?

A besúgó „kis halak”, akiket többnyire nemi identitásukkal, vallási hovatartozásukkal, politikai meggyőződésükkel zsaroltak, vagy azok, akik a rendszer valódi működtetői voltak? Hol húzzuk meg a határt e két csoport között? Milyen utat kövessünk a lusztrációval, az érintettek közéletből való kizárásával kapcsolatban? - tette fel a kérdéseket a politológos. Számos nemzetközi példa létezik (kiemelendő például a cseh és a román), s ezeket figyelembe véve szükséges egy „magyar megoldást” kialakítanunk. A magyar társadalom jelentős része ugyanakkor nincs érintve az ügyben, sokkal fontosabbnak tartja a mindennapok egzisztenciális kérdéseit, a megélhetési gondokat, családja eltartását. Mégis, véleményem szerint a „múlt kibeszélése”, bár kései, hozzájárulhat az ország normális működéséhez – azzal együtt, hogy a részletek kidolgozása rendkívül fontos. Az ügynökmúlt feltárása továbbá elősegíthetné a magyar politikai élet megtisztulását, hiszen feleslegessé válna a zsarolási potenciált jelentő ügynök-iratok birtoklása - összegezte Fekete Sándor.

ÉM-PGY

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában