Helyi közélet

2012.03.08. 12:54

Csipszadó: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből röppent fel

Miskolc - Csib s adónak is nevezhetnék a csipszadó ötletét, amelyet - kis csúsztatással - immár az ENSZ is a zászlajára tűzött.

Miskolc - Csib s adónak is nevezhetnék a csipszadó ötletét, amelyet - kis csúsztatással - immár az ENSZ is a zászlajára tűzött.Globális csipszadót akar az ENSZ - foglalkozik a témával a világsajtó. A hazánkban a Fidesz-kormány által tavaly bevezetett különadóhoz hasonlóan az ENSZ is globális különadó bevezetését javasolja az egészségtelen élelmiszerekre. Olivier de Schutter, a világszervezet táplálkozásügyi különmegbízottja jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszer-termelés globális rendszere „mélyen diszfunkcionális”, a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít. A jelenlegi agrártámogatási rendszer ugyanis az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága. Schutter épp ezért az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítását javasolja. Először is különadót kellene kivetni a csipszekre, kólára és valamennyi más, magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon.

Örül neki

A Csillagpont Kórház alapkőletételekor a B.-A.-Z. Megyei Kórházban mondott beszédében az egészségügyi államtitkár, dr. Szócska Miklós kijelentette, hogy dr. Csiba Gábor főigazgató a népegészségügyi termékdíj, népszerű nevén csipszadó ötletadója. A kórházvezető ezt most úgy pontosította: nem az ő egyéni ötlete volt, de mint a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület elnöke, ő röppentette fel, általa vált ismertté. Arra, hogy most az ENSZ is hasonló javaslattal ált elő, annyit mondott: örül neki, miként annak is, hogy az ő nevéhez kötik az eredetileg hamburgeradóként ismertté vált felvetést, amely eredetileg a túlzsíros, sós, cukros, egyéb adalékanyagokat tartalmazó ételek megadóztatására vonatkozott, menet közben pedig némileg módosult: épp a hamburgerekre nem vonatkozik. Már csak azért is örül, mert remélt egészségvédő hatásán túl az ebből várhatóan befolyó 15 milliárd forintot a kormány deklaráltan a gyógyítók fizetésemelésre kívánja fordítani.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában