Helyi közélet

2012.03.30. 18:01

Arcok a megyéből: Dr. Panyi Béla megbízott megyei főügyész - Miért ne létezhetnének ügyész-dinasztiák?

Miskolc - Átvette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, de a tanítványaitól kapott „aranyköpés-gyűjteményt” is hasonló becsben őrzi.

Miskolc - Átvette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, de a tanítványaitól kapott „aranyköpés-gyűjteményt” is hasonló becsben őrzi.

Március 15-e alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta dr. Panyi Béla Attila címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyésznek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészhelyettesnek. Ebből az alkalomból beszélgettünk a közelmúltban a megyei főügyészség vezetésével is megbízott jogászt, aki emellett továbbra is ellátja a közérdekvédelmi szakág irányítását, és tanít a Miskolci Egyetemen is.

Mint dr. Panyi Béla elmondta, a joghallgatók általában a harmadév környékén döntik el, hogy mihez is kezdenek jogi végzettségükkel, addigra kialakul bennük, hogy a hat jogi hivatásrend melyikét érzik magukéhoz legközelebb, a bírói, ügyészi vagy az ügyvédi pálya felé vonzódnak-e. Vele azonban másképpen trént, ő már az egyetem előtt tudta, hogy ügyész szeretne lenni, és bár majdnem eltántorították ettől, amikor az ELTE jogi karának elvégzése után felajánlották neki, hogy maradjon az egyetemen, ügyész felesége hatására másképp döntött.

„Addig a tanulmányaim mellett demonstrátorként dolgoztam, és én voltam a hallgatói összekötő az egyetem és az ügyészség között. Végül a feleségem meggyőzött, hogy Miskolcra jöjjek”, mesélte. Bár ügyészi pályáját 1974-ben fogalmazóként Miskolcon kezdte, két évvel korábban a legfőbb ügyész háromezer forint pénzjutalomban részesítette hallgatói összekötői munkájának elismeréseként. A díjak és a kitüntetések az elmúlt négy évtizedben sem kerülték el; számtalan legfőbb ügyészi dicséret mellett a többi között megkapta az ügyészi szervezeten belül adományozható legnagyobb kitüntetést, a Kozma Sándor díjat, és a „jogászok Kossuth-díjának” számító Deák Ferenc díjat is.

Kiváló oktató

Bár mint látszik, rangos szakmai elismerésekből nincs hiány, dr. Panyi Béla ezek között őrzi azt a szépen bekötött könyvecskét, amit hallgatóitól kapott az egyetemen; ez aranyköpéseit tartalmazza, amit szorgos kezek előadásai során akkurátus, mondhatni jogászi precizitással lejegyeztek. Hogy nyomot hagy a következő jogászgenerációkban, az egészen biztos: eddig két alkalommal, 2002-ben és 2009-ben választotta a hallgatói önkormányzat kiváló oktatónak.

A megyei főügyésznek megvannak a maga feladatai, mint ahogy a főügyész-helyettesnek is. Dr. Panyi Béla helyettesként a közérdekvédelmi vonalat irányította és irányítja ma is, de dr. Mészáros János fűügyész nyugdíjba vonult, így az ő korábbi feladatait is el kell látnia megbízott főügyészként. A két munkakör külön-külön is bőven ad feladatot, így viszont állandóan van mit csinálnia.

„Ez nem idegen számomra, mindig is sokat dolgoztam, volt, hogy három hónapig kihelyezett ügyészként egyedül vittem a Szerencsi Városi Ügyészséget”, válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miként tudja ellátni az összes feladatát, hogy közben másik nagy szerelmének, a tanításnak is jusson idő. A Miskolci Egyetem alkotmányjogi tanszékén címzetes egyetemi docensként ad órákat, aztán a fogalmazóként a megye ügyészségeire kerülő hallgatók felkészítésében is szerepet játszik. „Büszke vagyok rá, hogy a fogalmazóink sikereket érnek el a szakvizsgáikon. Ez a szisztematikus elméleti és gyakorlati felkészítésnek, a következetes számonkérésnek köszönhető”, mondta.

Dr. Panyi Béla apaként is kapott „kitüntetést”: fia és lánya egyaránt az ügyészi hivatást választotta. „Nem csodálkozom ezen. Míg meg nem betegedett, a feleségem is elismert ügyész volt, a gyerekeink olyan légkörben nevelkedtek, ahol az ügyészségi kérdések a mindennapi élet részét képezték, mondhatni már az anyatejjel magukba szívták azt. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy amint vannak zenész- vagy orvosdinasztiák, lehetnek jogász-, sőt ügyészdinasztiák is”. Dr. Panyi Béla főügyészi megbízatását előreláthatóan az év végéig látja el, mert az ügyészek nyugdíjazásáról szóló törvény értelmében a 62. életéve betöltése után vissza kell vonulnia, bár meglehet, hogy addig változik a szabályozás, és akkor még három évig irányíthatja a megye ügyészségeit.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában