Helyi közélet

2012.02.22. 18:46

Torkos Csütörtök: Hosszú távon éri meg leginkább

Borsod-Abaúj-Zemplén - A farsangi hagyományok részeként idén is megrendezik a Torkos Csütörtököt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A farsangi hagyományok részeként idén is megrendezik a Torkos Csütörtököt.

2006-ban rendezték meg Magyarországon első ízben a Torkos Csütörtök elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében az akcióban részt vevő éttermek vállalták, hogy azon a napon 50 százalék kedvezményt biztosítanak áraikból. Idén február 23-án lesz a Torkos Csütörtök napja, amelyen számos megyénkbeli étterem is részt vesz. Az akcióban szereplő éttermek listáját meg lehet találni a www.torkoscsutortok.hu weboldalon, ahol az érdeklődők a foglalásukat is leadhatják.

Elsők

A mezőkövesdi Zsóry Hotel Mátyás király étterme első alkalommal vesz részt az akcióban. Mint megtudtuk, még akad néhány helyük, így érdemes náluk érdeklődni. Az eddigi foglalások arra utalnak, hogy főleg a környékbeliek jelentkeznek a csütörtöki falatozásra.

Megtelt

A miskolci Ratatouille Étterem és Kávézó a csütörtöki napra megtelt. Összesen 220-230 vendéget várnak majd a nap folyamán. Bár az étterem menüt is kínál, ezen a napon ezt a szolgáltatást nem nyújtják, az étlapon szereplő ételekből lehet majd válogatni a vendégeknek.

Egyedüliek

Az aggteleki Cseppkő Hotel étterme is már többször részt vett az akcióban. Ők sem elsősorban a turistákat, hanem a környékbelieket várják csütörtökön, hiszen a turistaszezon még nem indult be. Miután azonban a régióban szinte ők az egyedüliek, akik részt vesznek az akcióban, könnyen elképzelhető, hogy megtelik az étterem, hiszen szerda délelőtt már közel kilencven foglalásuk volt, ami több, mint ahányan a tavalyi akcióban felkeresték az éttermet.

Nemzetközi vendégsereg

A sárospataki V. András étterembe is számos foglalás érkezett már be. Érdeklődésünkre elmondták, ők is a hosszú távú haszon miatt vesznek részt már a kezdetektől az akcióban. Számos foglalásuk van Szlovákiából, és ezek a vendégek a tapasztalatok szerint nyáron visszatérnek, amikor Patakra látogatnak a fürdőbe.

ÉM-BG


Miről szól Torkos Csütörtök akció

A Torkos Csütörtök napján a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak. 

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.

Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.


Érdekességek 2011-ről

  • A Torkos Csütörtök alkalmával összesen mintegy 200 ezer vendég torkoskodott közel 1300 étteremben
  • Az éttermek átlagosan 164 torkoskodót fogadtak, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek
  • 40 millió forintot spóroltak összesen ezen a napon a vendégek saját bevallásuk alapján
  • Az akcióban részt vevő éttermek 73 százaléka vidéki volt

  • „Túlélési” tanácsok

  • Érkezzünk az asztalfoglalás időpontja előtt 15 perccel, nehogy odaadják másnak az asztalunkat.
  • Biztos lesz keveredés, hiszen az éttermek sem erre az átlagosnak nem mondható napra vannak felkészülve. Legyünk türelmesek és kompromisszumkészek.
  • Fogyasszuk az ételeket nyugodtan, de az ebéd, vagy a vacsora befejezése után most ne az asztalnál sziesztázzunk. Hadd torkoskodjon más is!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában