Helyi közélet

2012.02.08. 15:29

Szigorúan ellenőrzött hétvégi házak

Miskolc - A fanyűvők már megismerik a quadok hangját, így gyalog kell lefülelni őket.

Miskolc - A fanyűvők már megismerik a quadok hangját, így gyalog kell lefülelni őket.

„Én már tizennyolc éve élek itt, de engem itt még nem háborgatott senki se, és amióta itt vagyok, a szomszéd házakra is odafigyelek”, mesélte Dudás Imréné, Veronka néni, amikor arról kérdeztük, biztonságban érzi-e magát a téliesített a nyékládházi hétvégi házában? „Ha hallom a kutyaugatást, én éjszaka is kijövök, megnézem, ki járkál ideki , enélkül már azt a faházat is régen elhordták volna”, bökött a kezében lévő seprű nyelével az egyik szomszédos ház irányába a hetvenéves asszony, majd tovább kergette vele a porhavat a fagyos földön.

Mint mondta, ennek ellenére örült annak, hogy a rendőrök az ellenőrzésük során hozzá is benéztek, mert megnyugtatja a tudat, hogy rá is vigyáznak, figyelnek. Elmondása szerint nincs túl sok lopás a hegynek azon a részén, ahol ő lakik, de feljebb, a főúttól távolabb él néhány olyan család, amelyik még a robogó gőzmozdonyt is ellopná.

Szerdán a Miskolci Rendőrkapitányság avasi és és emődi rendőrőrsei, a Készenléti Rendőrség X. Bevetési Osztálya, valamint a megyei rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrző alosztálya, és a mélységi ellenőrző osztály munkatársai fokozott ellenőrzést tartottak a hétvégi házas területeken. Az egyik csapatot munkatársaink is elkísérték egy darabon, így kerültünk Nyékládházára, vagyis inkább a település határában lévő kertek között húzódó meredek földútra.

Terepen járók

Ezt a területet a magas hó miatt a rendőrök is csak terepjáróval és quadokkal tudták bejárni, ez utóbbiak nyergében mintha kékre festett Michelin-emberkék ültek volna; mint kiderült, az egyenruha alatt három réteg ruha van még, enélkül percek alatt rádermesztené őket a járgányra a menetszél, így viszont a talajon mozognak kicsit darabosabban. A quadok a fatolvajok ellen jelentenek remek fegyvert, mert olyan helyekre is el tudnak jutni a hátán a rendőrök, ahová máshogy nem, vagy csak hosszadalmas terepgyakorlat árán. A fatolvajok azonban már megismerik a quad hangját, ezért a rendőrök új technikát dolgoztak ki; a járművekkel csak megközelítik a fanyűvők kedvenc dézsmálóhelyeit, utána gyalogosan, bár néha rövid kergetőzés után fogdossák össze őket.

A rendőrök munkáját egyébként egy sor dolog is nehezíti. Először is maguk a víkendház-tulajdonosok, akik sokszor komoly értékeket is kinn hagynak a hétvégi házban, és ősztől tavaszik felé sem néznek, így gyakran csak hónapok múlva derül ki, hogy az őrizetlenül hagyott házikót valaki a tél során felnyitotta és megdézsmálta. Mivel a telkeknek általában csak helyrajzi száma van, tájékozódni sem egyszerű a hegyoldalban, nem ritka, hogy valakit elő kell vezetni, de gyakorlatilag nincs honnan, mert az utcáknak nincs nevük, és a legtöbb önkormányzat még azt sem íratta össze, hogy melyik háznak van állandó lakója.

A szerdán megtartott fokozott ellenőrzés során a rendőrökkel tartottak vadőrök, vadászok is, ők a vadorzók nyomait keresték, és ha hurokcsapdára akadtak, azt szétszedték. Az ellenőrzés során kerestek körözött személyeket, közlekedési szabályszegőket és tolvajokat, de azokkal is megpróbáltak néhány mondatot váltani, akik állandóan odakinn élnek, hogy tudják, bármiben kérhetik a rendőrök segítségét.

ÉM-SZP


Részeredmények

Kora délutánra egy ittas vezetőt, négy fatolvajt, három orvhorgászt fogtak, egy feljelentés született hulladékgazdálkodási szabályok, 11 egyéb szabályok megsértése miatt, és 75 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában