Helyi közélet

2012.02.10. 14:10

Rendkívüli hideg - Enged a fagy, nyitnak az iskolák

Forró, Hidasnémeti, Girincs - Hétfőn nyitnak a tél leghidegebb napjaira bezárt iskolák és óvodák.

Forró, Hidasnémeti, Girincs - Hétfőn nyitnak a tél leghidegebb napjaira bezárt iskolák és óvodák.

Az előrejelzések szerint a jövő hét közepétől enyhébb időjárásnak örülhetünk. Erre számítva az eddig fagyszünetet tartott iskolák és óvodák újra kinyitnak. Több megyénkbeli településen a fűtésszámla csökkentése érdekében tettek lakatot néhány napra az oktatási intézményekre, máshol a járhatatlan utaktól és a rendkívüli hidegtől féltek.

Forrón hétfőn nyit az iskola és az óvoda, mondta az Észak-Magyarországnak Rakaczki Zoltán polgármester. Összesen 7 nap fagyszünetet tartottak, melyet majd tavasszal pótolnak be, amikor már nem kell fűteni. A polgármester arra számít, hogy legalább 500 ezer forintot sikerült így megspórolniuk, hiszen gázzal fűtenek, ami nagyon drága. Szerettek volna egy vegyes tüzelésű kazánt nyerni és üzembe állítani pályázati pénzből, de végül ezt a pályázatot nem írták ki. Reménykednek azonban, hogy lesz más lehetőség is, mert saját pénzből nem tudnak kazánt venni.

Új kazánok

Hidasnémetiben nem csak a kiadásokon akartak spórolni, hanem féltek, hogy a sok bejáró gyerek nem tud majd iskolába menni a zord időjárás és a havas utak miatt. Hétfőn azonban már itt is nyit az iskola és az óvoda. Becse Csaba polgármester úgy számol, hogy az egyhetes szünettel körülbelül 200 ezer forintot tudtak spórolni. Már gondolnak a jövőre, nekik sikerül nyerniük egy biomasszakazánt és egy faelgázosító kazánt, melyeket a jövő héten fel is szerelnek. Úgy számolják, hogy az új fűtési módokkal fűtési költségeik 30 százalékát meg tudják majd spórolni.

Szigetelni kellene

Girincsen február 1-jén zárt be az iskola és az óvoda, de hétfőn itt is nyitnak. Baráth László polgármester azt mondta, valószínűleg több százezer forintot tudtak a fagyszünettel spórolni. Itt az a legnagyobb gond, hogy korszerűtlen az iskola fűtésrendszere, de a szigetelés, valamint a nyílászárók cseréje is ráférne az épületre. Az önkormányzat szeretne pályázni ezekre, de az önrészt sem tudja biztosítani, ezért olyan lehetőséget szeretnének keresni, amihez a legkevesebb saját erő kell, jelezte a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában