Helyi közélet

2012.02.03. 19:18

Mire számíthatunk a közutakon?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az előttünk álló, a szokásosnál nagyobb mértékű havazás nemcsak a közlekedők dolgát nehezíti meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az előttünk álló, a szokásosnál nagyobb mértékű havazás nemcsak a közlekedők dolgát nehezíti meg.

A Magyar Közút Nzrt. hivatalosan november 10-től téli üzemmódban végzi a munkáját. Ez időpontig 10 kilométernyi mobil hóvédművet helyeztek el (amit hófogónak nevez a köznyelv), és táblával is jelezték a különösen veszélyesnek ítélt helyeket.

A hófúvás már öt centinél

Kérdésünkre: az előttünk álló rendkívülinek ígérkező havazás előtt mi egyebet tudnak tenni a közutak járhatóságát biztosítandó, Mikesz Csaba üzemeltetési és fenntartási osztályvezető elmondta: mivel -8 Celsius-fok alatt a só nem olvaszt, a jelenlegi időjárást tekintve nagy valószínűséggel csak zúzalékkal tudják érdesíteni az útjainkat, a hóekézés elvégzése után. Épp ezért a természetvédelmi területek nem jelentenek számunkra különös problémát.

Arról is érdeklődtünk: korábbi tapasztalatok alapján mi jelenthet gondot, hol lehet akadályozott a közlekedés? Válasza szerint az előrejelzett rendkívül erős szél jelentheti a nagyobb problémát, mivel már az 5 centimétenyi hóból is bárhol kialakulhat hófúvás. Megyénkben e veszélynek kitett területek: Dél-Borsod, Taktaköz, Bodrogköz, Hegyköz valamint a Hernád völgye.

Kérés, tanács, lehetőség

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a szórást, illetve ekézést végző járműveket megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatán a 06/46/819-381 és a 06-46-819-382 telefon számán érdeklődhet, valamint a társaság Útinform osztályától (www.kozut.hu) lehet információkat szerezni.

ÉM-SzK


A flotta - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Magyar Közút Nzrt. B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságnak a síkosságmentesítéshez és hóeltakarításhoz 35, úgynevezett kombinált, hóekével és adapterrel felszerelt gép áll rendelkezésére. Ezen kívül 9 rakodógépet, 10 hómarót és 5 grédert tud hadrendbe állítani, valamint 8 célgépet (szintén szóróval és ekével szerelt) is bérel a téli szezonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában