Helyi közélet

2012.02.29. 11:50

Egy másik „Diósgyőri vár” is épül

Miskolc - Ennek ugyan csak 8 méter magas lesz a bástyája, azonban korhű mása lesz a középkorinak.

Miskolc - Ennek ugyan csak 8 méter magas lesz a bástyája, azonban korhű mása lesz a középkorinak.Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „Turisztikai attrakciók fejlesztése” projekt keretében szeretne pályázni a Szimbiózis Alapítvány az „Interaktív Diósgyőri Játszóvár” pályázatával. Az interaktív vár a Baráthegyi farmon már adott „Turizmus korlátok nélkül” program lehetőségeinek kiterjesztését jelentené: további vonzerő lehetne olyan iskolai csoportoknak, amelyek néhány napot szívesen eltöltenének a farmon (a szállás, étkezés, játszóházi foglalkozások mellett), ezáltal újabb lehetőséget adna arra, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz az egészségesek és a fogyatékossággal élők.

Tervezte: egy „várvédő”

A Diósgyőri vár középkori állapotának hű, kicsinyített mását Kosdi Attila építészmérnök tervezte, ajándékképp. Ő egyébként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal építész szakértő munkatársa, megrögzött „várvédő”, neve a történelmi játszóvár projekt szakmai biztosítékául szolgálhat, tájékoztatta az Észak-Magyarországot Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány stratégiai igazgatója.

A játszóvár a tervek szintjén - az anyagot és a kivitelezést is beleértve - 18 millió forintba kerülne, ám az alapítvány vezetője bízik abban, hogy sok mindent saját, illetve önkéntes munkával válthatnak ki. A biztonság miatt a vár alapanyaga 60 százalékban akácfa lesz - eddigi jó kapcsolatuk alapján számítanak arra, hogy az Északerdő Zrt. kedvezményt biztosít számukra a beszerzésben.

A bástya magassága 8 méter lesz, udvara pedig alkalmas történelmi játékok lebonyolítására. A belső vár színjátékoknak, egyéb kulturális rendezvényeknek is helyet biztosít, s az igazinak megfelelően lesz egy várkápolnája is. Az alapkőletételt március végére, április elejére tervezik.

Jakubinyi László elmondta: az Ökológiai Intézet is partner a baráthegyi, „Diósgyőri játszóvár” programban, amelyet talán sikerült a miskolci önkormányzat Diósgyőr-Lillafüred turisztikai koncepciójába is beilleszteni, s akkor még EU-s források is segíthetnék a megvalósítást.

- Úgy képzeljük: az igazi Diósgyőri várat megtekintő iskolai csoportoknak érdemes volna hozzánk átjönni, s az ottani élmények, köztük a panoptikum által felkeltett fantáziájukat itt, a mi várunkban kiélni: középkori versengéssel, küzdelemmel, játékkal - fűzte hozzá az igazgató.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában