Helyi közélet

2012.01.04. 13:39

Kötelező kamarai regisztráció: januártól mindenkinek!

Miskolc - Január 1-jével életbe lépett a kötelező kamarai regisztráció. Interjú Bihall Tamással, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.

Miskolc - Január 1-jével életbe lépett a kötelező kamarai regisztráció. Interjú Bihall Tamással, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.

Január elsejétől a kereskedelemben és iparban tevékenykedő vállalkozások kamarai hozzájárulást kötelesek fizetni, aminek összege 5 ezer forint egy évre. Az újonnan alakuló vállalkozásoknak pedig a megalakuláskor kell regisztrálniuk. Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezzel kapcsolatosan azt mondta: azon dolgoznak a jövőben, hogy ezt ne teherként, hanem lehetőségként érzékeljék a vállalkozások.

- Mire gondol?

Bihall Tamás: A kötelező regisztráció alkalmat ad arra, hogy teljes cégregiszter készüljön, azaz minden vállalkozásról tudott legyen, milyen területen folytatja a tevékenységet. Ez lehetőséget ad arra is, hogy kiszűrjük a fantom cégeket és a kontárokat, valamint csökkentsük a feketegazdaságot. Ugyanakkor a vállalkozások tevékenységének ismeretében még tudatosabban szervezhetjük a szakképzést. Emellett kereskedelemfejlesztési, piacépítési akciókat szervezhetünk az egyes célcsoportoknak, és arra is megoldást találhatunk, hogyan tudjuk felvenni a küzdelmet a körbetartozások felszámolását illetően. Ha mindezeket kiszűrnénk a rendszerből, sokkal versenyképesebben működhetnének a tisztességes vállalkozások. Nagyon sok elképzelésünk van, és sok múlik azon, hogyan sikerül mindezt aprópénzre váltani, azaz a napi munkában megvalósítani.

- Január elsejétől működik az új rendszer...

Bihall Tamás: November végén kapta meg a kamara a kamarai törvény módosításából adódóan ezt a feladatot. Rövid idő állt rendelkezésre a szakmai felkészülésre, a munkaszervezési és technológiai fejlesztések megvalósítására, hogy a BOKIK miskolci és hat vidéki irodájában rendelkezésre állhassanak a kollégák a regisztrációhoz. A legfontosabb, hogy mihamarabb kialakíthassuk az adathalmazt, amiből olyan információkhoz juthatunk, ami alapján már tervezhetjük a további feladatokat.

- Mit kell tenniük a vállalkozásoknak?

Bihall Tamás: Március 31-ig a kamara honlapján elérhető és kitölthető a regisztrációs ív. A regisztrációt követően pedig a kamara egyszámlájára kell a befizetést teljesíteni. Igyekszünk minél több helyen és többször tájékoztatást adni, és a kollégáim is segítenek az érdeklődőknek.

- Mit kap a „pénzéért”, aki regisztrál, de nem kamarai tag?

Bihall Tamás: Arra készülünk, hogy erősítjük az Adjunk munkát egymásnak akciónkat, aminek a lényege, hogy egymás termékeire és szolgáltatásaira támaszkodjanak a megyei vállalkozások, és ugyanezt szeretnénk elérni az önkormányzatoknál is. Ez már működik nálunk, de ezt a rendszert tovább lehet és kell is fejleszteni, mert jelentős potenciál van benne. Emellett teljes körű pályázatfigyelést folytatunk mind a hazai, mind az uniós pályázatokat illetően, és üzletviteli tanácsadást is nyújtunk majd.

- És a kamarai tagok?

Bihall Tamás: Jelenleg közel 2500 önkéntes tagunk van, a megye elit köre az elmúlt években is fontosnak érezte a tagságot. De a tagságon kívül is vannak jelentős vállalkozások, amit jól tükröz, hogy a TOP 100 cégek fele nem tagja a BOKIK-nak. Hangsúlyozni kell, hogy a kötelező regisztráció és az önkéntes kamarai tagság nem téveszthető össze! Tagjaink számos előnyt élvezhetnek, többek között részt vehetnek a kamara tanácskozásain és gazdasági fórumain, közülük választunk tisztségviselőket, és jellemzően a kamarai tagokat ajánljuk az önkormányzatoknak egy-egy beruházás során. Hiszen őket ismerjük, róluk vannak információnk, értük kezeskedhetünk. Ráadásul számos kedvezménnyel is jár a tagság, például a Széchenyi Kártya esetében. A nagyobb vállalatoknak egyedi rendezvényeket, protokolltalálkozókat szervezünk, és segítünk a kapcsolatépítésben a nemzetközi kontaktok rendelkezésre bocsátásával is.

- Mire számít 2012-ben?

Bihall Tamás: A tapasztalatok, azaz a régen volt kötelező kamarai tagság és a két éve kötelező építőipari regisztrációból azt szűrjük le, hogy a cégek nagy része teljesíteni fogja törvényi kötelezettségét. Aki nem teljesít, annak viselnie kell a következményeket. Tagjaink levonhatják a tagdíjból a regisztráció költségét, és azt gondolom, nagyobb számban fogják választani a kamarai tagságot. Nehéz év előtt állunk, most mindennél nagyobb szükség van az összefogásra, a közös gondolkodásra, egymás segítésére.

- Hogy áll a kötelező tagság kérdése?

Bihall Tamás: A kötelező regisztráció a kötelező kamarai tagság előszobája. A tárgyalások ugyan átmenetileg megszakadtak, de a kormány asztaláról nem került le. Elképzelhető, hogy tavasszal újra előkerül, hiszen egy kötelező kamarai rendszer sokkal nagyobb jogosítványokkal tudja segíteni a vállalkozásokat.

ÉM-UM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában