Helyi közélet

2011.12.12. 12:13

Még a mélyhűtő is elolvadt

Hernádkak, Miskolc - Kigyulladt és lakhatatlanná vált egy hernádkaki, héttagú család háza. Épp advent idején.

Hernádkak, Miskolc - Kigyulladt és lakhatatlanná vált egy hernádkaki, héttagú család háza. Épp advent idején.

- Csodával határos módon, a nagylányom nem tudott aludni, hát számítógépezett, így észrevette, hogy a kémény egyik vakdugója kilőtt, s meggyulladt az előtte álló szekrény tetején egy plüssállatka. Nyomban felköltött, s együtt el is oltottuk a tüzet - meséli Abiadné Mérő Márta a november 29-30-án éjjel történteket.

- Azt hittük, ezzel megoldottuk a dolgot, ám pár perc múlva recsegni-ropogni kezdett valami a kéményben, s hamarosan felcsaptak a lángok a kéménynyílás előtti szekrény felől. Megpróbáltuk együtt eltolni a bútort, de régi típusú, nehéz bútordarab, nem bírtunk vele. Kikapcsolt az áram is, így akkor már csak azon igyekeztem, hogy mentsem a gyermekeim életét. Kirohantunk a házból, s hívtam a tűzoltókat, akik megfékezték a lángok tovaterjedését. Az egyik szoba, a nagylányomé, teljesen kiégett, de az egész ház lakhatatlanná vált. Mindenütt mállik a fekete vakolat, ebben a nagy hidegben hozzá se igen tudunk kezdeni a felújításhoz tavaszig - meséli Márta, aki egyébként a Miskolci Egyesített Bölcsődék és Egészségügyi Szolgálatnál dolgozik, iskolai védőnőként.

Hétfős, egykeresős

A család az ő szüleinél húzta meg magát, egy miskolci, régi polgári család ház egyetlen szobájában, ahol ha szűkösen is, de elférnek. Ráadásul Márta az egyetlen kereső. Legidősebb, 24 éves fia épp úgy nem kap állást, mint a 22 éves lánya, aki gazdasági informatikus. 18 éves, középső fia a Berzeviczybe jár, érettségi előtt áll. A két kisebb a miskolci Vörösmarty Katolikus Általános Iskolában tanul, a kisfiú 12, a kislány 9 esztendős. Az édesapa Budapesten igyekszik állást találni, eddig sikertelenül.

Próbáltak segíteni

– Hallván az esetünket, az iskolában és a munkahelyemen is megpróbáltak segíteni, s ez nagyon jól esett. Pénzt gyűjtöttek a szülők, a tanárok, a kollégák, és ruhákat is kaptunk, ez utóbbiból már van bőséggel. Bútorra, s legalább egy mélyhűtővel is rendelkező hűtőszekrényre is szükségük lesz, hiszen a nagycsalád mélyhűtőjének a teteje teljesen megolvadt. Egyelőre azonban nem tudnák hol elhelyezni - mondja az anya.

Abiadék kára kétmillió forintra tehető, sajnos a háromszobás, nappalis házukon nem volt biztosítás, így a felújításhoz szükséges anyagokat is nekik kell(ene) előteremteniük.

Feltettük a kérdést: Jelenlegi körülményeik között miként készülnek a karácsonyra?

- Hát, most sehogy - válaszolt Márta. Végül is, a csoda már megtörtént velük: megmenekültek.

Segítsünk együtt

Ha valaki segíteni szeretne a családnak, kérjük, közvetlenül az édesanyával vegyék fel a kapcsolatot. E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában