Helyi közélet

2011.12.01. 19:20

Farkaslyuk: Pozitív hírek a föld alól

Farkaslyuk - A márkushegyi bányamentők felmérték a két évtizede bezárt Gyürky-tárnát.

Farkaslyuk - A márkushegyi bányamentők felmérték a két évtizede bezárt Gyürky-tárnát.

Kedvező tapasztalatokkal zárták farkaslyuki munkájukat a márkushegyi bányamentők. A szakemberekből álló csoportnak az volt a feladata, hogy a több mint két évtizeddel ezelőtt bezárt Gyürky-tárna állapotát felmérjék. Közel két kilométert mentek a föld alatt, és a vártnál sokkal jobb tapasztalatokat szereztek.

- Ezernyolcszáz méterig tudtunk lemenni, a vágatok tökéletes állapotban vannak - fogalmazott Kovács Imre, bányamentő parancsnok.

– A megtett utunk felétől oxigénnel dolgoztunk, mert kilencszáztól befelé a levegő légzésre alkalmatlan volt. Van munka, de sokkal jobb a helyzet, mint azt húsz év szünet után remélni lehetett volna. Ezt a bányát rövid időn belül üzembe lehet helyezni. Arra gondoltunk, hogy a levegővel gond lesz, amint a példa is mutatta, nagyon sok volt a szén-dioxid. Vízre is számítottunk a vájatban, de ennek a mennyisége sem érte el azt a szintet, amit kalkuláltunk. Néhány csilleszekrény és egy pár darab százas cső volt lent, korábban használt gépekkel viszont nem találkoztunk. Nagyon remélem, hogy Márkus-hegy után Farkaslyuk lesz az országban a második működő szénbánya, és ezt még nagyon sok fogja követni.

Maradnak a tervek

Molnár György is elégedett volt azzal, amit a felderítés után a bányamentők mondtak. A beruházás szempontjából rendkívül fontos volt ez a néhány nap, hiszen most már látják, hogy mi van lent a föld alatt.

- A lejtős akna végéig bejárták a Gyürky-tárnát a bányamentők. Az előzetes jelentésük alapján a fő rendszer falazata ép és stabil, ezzel ezt a csatát megnyertük, tovább lehet gondolkodni – fogalmazott Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója.

– A folytatásban meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenek a további munkavégzéshez. Erre nagyjából másfél hónapot tervezünk, január végén tovább haladunk ezen az úton. Az áramellátás kiépítése az elsődleges, de a folyamat valamennyi állomásáról tájékoztatni fogjuk a közvéleményt és a helyi lakosságot. Az elmúlt néhány nap tapasztalati után úgy látom, hogy az eredeti elképzeléseinktől nem kell eltérni.

Bizakodó helyiek

A farkaslyuki polgármester szerint is létrejöhet az a beruházás, amit a vállalkozó elképzelt. Legalábbis a feltáró munka első néhány napja ezt mutatja. A tárna bejáratának közelében nagyobb lett a mozgolódás, és a lakosok is folyamatosan érdeklődnek a fejleményekről.

- A legtöbb emberben erősödik az az érzet, hogy igaz, amit elképzelt a befektető – tette hozzá Gábor Dezső.

– A farkaslyukiak egyre inkább elhiszik, hogy újranyithat a bánya, ezáltal azok is jövőképet látnak maguk előtt, akik eddig munka nélkül, segélyből éltek. A bányamentők felmérése alapján sokkal kevesebb helyreállítási feladat van, mint azt korábban remélni lehetett, így a beruházás folyamata is felgyorsulhat. Nyilván ez nem egy-két hét, de valóban nagyon optimista vagyok az elmúlt napok történései után.

Marosréti Ervin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában