Helyi közélet

2011.12.02. 15:45

„Akár menekülttábor is lehetne"

Miskolc - Szépnek nem szép, de lehet, hogy az árusok elégedettek lesznek a karácsonyi vásár végén. Interjú Némedi Varga Zoltánnal, a Miskolci Kulturális Szövetség igazgatójával.

Miskolc - Szépnek nem szép, de lehet, hogy az árusok elégedettek lesznek a karácsonyi vásár végén. Interjú Némedi Varga Zoltánnal, a Miskolci Kulturális Szövetség igazgatójával.Az Észak-Magyarország levelező fórumán, az Agorán többen is felvetették: az idei, miskolci, karácsonyi vásár se helyszínében, se megjelenésében nem méltó az ünnephez. A vásár főszervezője úgy indokolt: a város legforgalmasabb helyére szerették volna helyezni az egyforma sátrakat.

- Miért ezek az esztétikusnak nem mondható sátrak kerültek ki a karácsonyi vásárba, miért nem a faházak? Van, aki menekülttáborhoz hasonlítja most ezt a teret.

Némedi Varga Zoltán: - Ezek a sátrak nem ismeretlenek az árusok és a vásárlók számára, mivel ezeket szoktuk felállítani az operafesztivál idején is. Az döntött mellettük, hogy 40 darab van belőlük, ezzel szemben a faházakból csak jóval kevesebb. A karácsonyi vásárra sokkal több árus jelentkezett, mint amennyi végül eljött, de eredetileg úgy gondoltuk, hogy a sátrak sora elér majd egészen a Szinvaparkig, egységes arculatot képviselve. Ráadásul a faházak bérleti és felállítási költsége sokkal magasabb lett volna, amit a kereskedők már nem tudtak volna vállalni. A faházak a Szinva teraszon állnak majd a december 8-ától a Miskolciak Karácsonya című rendezvényen, és az ott megjelenő civil szervezetek, valamint városi intézmények ingyen használhatják azokat.

- Miért épp a Centrum áruház előtt állították fel a sátrakat?

Némedi Varga Zoltán: - Tavaly a Városház téren volt a karácsonyi vásár, ami ugyan szebb környezetet biztosított, de a kereskedők panaszkodtak a csekély forgalom miatt. Ők kérték, hogy forgalmasabb helyre tegyük a vásárt, ez pedig Miskolc legfrekventáltabb helye.

- Konkrétan kinek a döntése volt, hogy a karácsonyi vásár sátoros legyen és hogy a Centrum előtt rendezzék?

 Némedi Varga Zoltán: - Mivel a vásárt a Miskolci Kulturális Szövetség rendezi, és annak én vagyok az ügyvezető igazgatója, az én döntésem volt.

- Egyik levelezőnk felvetette, hogy a vásárnak jobb helye lett volna a Centrum mögötti, kavicsos parkolóban.

 Némedi Varga Zoltán: - A Centrum mögötti rész magánterület, de nem csak ez a baj, hanem az is, hogy ott nem áll meg se villamos, se busz, nincs akkora átmenő forgalom, mint az áruház előtt. Ráadásul, ha leesik a hó, és elolvad, a parkoló sáros, pocsolyás térré változik.

- És a Centrum mellett?

Némedi Varga Zoltán: - Ez sem közterület, az áruház ingyenes parkolója.

- Egy kereskedő a vásár egyik szervezőjére panaszkodott, hogy nem elég megértő és segítőkész.

Némedi Varga Zoltán: - Minden rendezvényen adódhatnak problémák, intézkedésre azonban akkor van szükség, ha valamilyen gondot sokan jeleznek. Ha a most panaszkodó kereskedőnek is jól fogynak a portékái, akkor nem hiszem, hogy hosszú távon problémái lesznek. A többi árus viszont elégedett a szervezéssel.

- A kereskedők által befizetett bérleti díjat mire költik?

Némedi Varga Zoltán: - A város azon karácsonyi rendezvényeire (Miskolciak Karácsonya, Miskolci Szalon-Czukor) mely a megjelenő szervezetek és a városlakók számára is ingyenes lesz.


Miskolc - Karácsonyi vásár Miskolc módra: 15 sátor, a hangszóróból pedig mexikói zene szól.

Látjuk a vásárt a miskolci áruház előtt, forma és tartalom, és persze nehéz lenne rá azt mondani, hogy szép – fura volna egyáltalán esztétikai mezőben értékelhető teljesítményként gondolni rá. Bujdos Attila írása


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában