Helyi közélet

2011.12.09. 17:57

Aki menni akar, mehet – mégis maradnak

Kazincbarcika - Beléptetés, digitális napló és ebédjegy egyetlen chipkártyán, Magyarország első komplex digitális iskolájában.

Kazincbarcika - Beléptetés, digitális napló és ebédjegy egyetlen chipkártyán, Magyarország első komplex digitális iskolájában.

Pontosan egy évvel ezelőtt – az akkor még Ságvári Endre nevét viselő – kazincbarcikai gimnáziumban új chipkártyás beléptető rendszert helyeztek üzembe. Az épület főbejáratánál két forgókaros beléptető kaput építettek ki, amelyeken chipkártyával haladhatnak át a diákok és a látogatók. Az iskola közel 600 diákjának és 62 alkalmazottjának saját chipkártya áll rendelkezésére, amelynek segítségével a szoftver regisztrálja a mozgásukat. Nem korlátozza a diákok ki- és belépését – mondta el Petróczi Gábor igazgató – csak követik a diákok és pedagógusok, valamint egyéb alkalmazottak ki- és belépésével kapcsolatos adatokat.

Az iskola vezetői azonban nem elégedtek meg ezzel a rendszerrel, amelyhez hasonló már több magyar középiskolában is működik. Következő lépésként megteremtették annak lehetőségét, hogy a belépéshez is használt chipkártya egyben ebédjegyként is funkcionáljon. Az ebédlőben elhelyezett terminál leolvassa azt, hogy az adott kártyához tartozik-e az adott napra ebéd, illetve azt is, hogy az illető melyik menüt választotta. A diákok és a dolgozók az iskola honlapján választhatják ki, hogy az étkezési napokon mit szeretnének ebédelni, és (két nappal az étkezés előtt) itt akár le is mondhatják rendelésüket.

Ez év augusztusának végén megalakult a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, amely továbbfejlesztette a megvalósítás fázisában lévő több millió forintos beruházást. A gimnáziumban már két éve alkalmazott DINA digitális naplót ugyanis összekapcsolták a beléptető rendszerrel, így az iskola vezetői és az osztályfőnökök a digitális naplóba belépve látják a diákok beérkezésének, távozásának és étkezésének időpontját is. A rendszer beélesítésével nagymértékben csökkent az iskolát engedély nélkül elhagyók száma, annak ellenére, hogy a beléptető karok fizikailag egyetlen diák távozását sem akadályozzák meg.

A három, egyenként is újszerű elektronikai rendszer összekapcsolásával az ország első komplex digitális iskoláját valósították meg a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az újdonság varázsával bíró fejlesztést bemutatták a HunDidac 2011. évi országos kiállításán is, ahol a Microsoft oktatási igazgatója méltatta a rendszer átgondolt felépítettségét, és egyben meghívta az iskola képviselőit a Microsoft Magyarország 2012-es nyári bemutatójára. A rendszer megvalósításához több mint négy millió forintra volt szükség, ennek háromnegyedét az iskola teremtette elő saját bevételeiből úgy, hogy összesen 15 iskola számára eladta 25 jó gyakorlatát.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában