Helyi közélet

2011.11.03. 09:55

Zöld Oscar a miskolci kutatónak

Miskolc - Interjú dr. Raisz Ivánnal, a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének nyugalmazott docensével.

Miskolc - Interjú dr. Raisz Ivánnal, a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének nyugalmazott docensével.Raisz Iván és Barta István találmánya nyerte a „Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét” Nürnbergben.

- Miként fogadta a „Zöld Oscar” hírét?

 Dr. Raisz Iván: Pénteken kaptam a telefonértesítést, hogy alkotótársammal, Barta Istvánnal elnyertük a fődíjat.

- Együtt mentek a díjátadóra a „párjával”?

 Dr. Raisz Iván: A szabadalmat is ketten nyújtottuk be, s a fődíjat is ketten nyertük el. Csak épp kettőnk közül engem kértek fel, hogy jelenjek meg a vasárnapi díjátadón, s az igazi párom, vagyis a feleségem segített ebben, hiszen 10 óra vezetés oda, ugyanennyi vissza, ugyancsak rá voltam szorulva az ő mitfárerkedésére. Komolyra fordítva: a másik „párommal” tudtuk, hogy versenyezni fog a találmányunk, de az első díj meglepetés volt. A feltalálók világszervezete (IFIA) Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása (IENA) keretében először rendezte meg a „Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét". A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül a nemzetközi bíráló bizottság négy földrészről (ausztráliai nem volt közöttük) 58 találmányt, köztük Magyarországról 2-t juttatott a döntőbe. Számomra megtisztelő volt, hogy kiemelték: Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus nyomdokain járva értük el eredményünket.

- Ez ugyanaz a találmány, amellyel 2008-ban elnyerték az Év találmánya és feltalálója díjat?

 Dr. Raisz Iván: Igen, a címe: „ A metanol előállítása kommunális hulladékból”, amely már a megvalósítás útját járja.

- Azt olvastam róla: a találmány révén Magyarország egy év alatt termelődött kommunális hulladékát annyi metilalkohollá lehetne alakítani, amit ha üzemanyagnak használnánk, elég volna a magyar lakosságnak sok autózáshoz. Csakhogy ez ugyancsak rontaná a jelenlegi kőolajszármazék-érdekeltséget. Önöknek nem kellett ezzel megküzdeniük?

 Dr. Raisz Iván: Dehogynem! Folyamatosan meg kellett küzdenünk az energialobbival. Hogy jól ki tudtunk jönni a küzdelemből, annak is nagy szerepe van, hogy az Európai Közösségen belül egyre központibb kérdéssé válik a hulladékkezelés, valamint az energiahiány problámája. A mi találmányunk egyidejűleg kínál megoldást mindkettőre.

- 2008-ban már az év találmányaként jegyezték, a miskolci kísérleti üzem, az AVE József Attila úti telepén most áll átadás előtt. Egy ekkora jelentőségű találmány megvalósulását nem lehetett volna felgyorsítani?

Dr. Raisz Iván: Egy találmánynak hosszú labirintust kell megjárnia ahhoz, hogy eljusson a megvalósulásig. Nem is minden feltaláló éli meg. Nagy adag kitartás is kell hozzá. Továbbá az sem biztos, hogy ami laboratóriumi körülmények között jól működik, nem biztos, hogy kiállja a termelésben is a próbát. A miskolci üzemben egyelőre 2 ezer tonna/év kapacitással számolunk (az átadás a tavalyi árvíz miatt fél évet csúszik). Igaz, nagyobban gondolkodtunk, de egy kisebb metanolüzem esetén a kisebb távolságok miatt kevesebb a szállítási költség is. A kisebb településeknek évi 2 ezer tonna/év kapacitású üzemekkel biztosítható volna az energiaszükségletük.

- Említette, hogy indultak egy uniós pályázaton is a találmánnyal.

Dr. Raisz Iván: A kiírás két részből állt. Az egyik a széndioxid-termelés visszafogására, illetve a keletkezett széndioxid föld alá vagy a tengerbe nyomására irányult. A másik a megújuló energiaforrásokat célozta meg. A mi pályázatunk az utóbbi keretében az első három között végzett Magyarországon. Csakhogy a 18 milliárd forintos költségvetéshez az Unió mindössze harmadrész támogatást ígért, a felét a Magyar Állam állta volna, a többit pedig a befeketetők. Időközben azonban azonban pénzhiány miatt nem tudtuk Brüsszelbe kiküldeni.


Mi igaz blogbejegyzésből?

Egy internetes blogfelületen az olvasható: amikor a találmány híre eljutott Moszkvába Putyin azonnal utasítást adott Raisz Iván elrablására. A miskolci rendőrök, mintegy véletlenül hiúsították meg az akciót. Mi igaz ebből, avagy hallott-e róla? - kérdeztük a feltalálót. 

– Egy felelőtlen publicista jó tréfának tartott kitalációja volt, számtalan egykori tanítványom érdeklődött ezért a feleségemnél, de meg tudtuk nyugtatni őket - válaszolta dr. Raisz Iván.


A találmányról

Lényege, hogy oxigén befúvásával kommunális hulladékot gázosítanak egy speciális kemencében, végtermékként metilalkohol jön létre, amivel gázmotorokban villamos energia termelhető, használható műanyagok készítéséhez, és üzemanyagnak is kiváló. A melléktermékként keletkezett cseppfolyós szén-dioxid is értékesíthető, a kivont fémek (alumínium, acél) újrahaszosíthatók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában