Helyi közélet

2011.11.20. 11:49

Jelzálog van, de nem lesz

Miskolc, Sárospatak - A megyei közgyűlés támogatja: Visszaszállhat Patakra a képtár és a Domján-ház

Miskolc, Sárospatak - A megyei közgyűlés támogatja: Visszaszállhat Patakra a képtár és a Domján-házBorsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése csütörtöki ülésén támogatta, hogy Sárospatak önkormányzata visszakapja az 1992 óta a megyei önkormányzat birtokában lévő Sárospataki Képtár és a Domján-ház tulajdonjogát. Mint Aros János polgármester hangsúlyozta „a városi kulturális élet, az idegenforgalom, a helyi képzőművészet, illetve a képzőművészeti oktatás céljára” több éve fáradoznak ingatlanaik visszaszerzésén.

A képek a városéi

A Sárospataki Képtár a város fenntartásában Sárospataki Galéria néven működött, melyben Béres Ferenc képzőművészeti gyűjteménye és Domján József festőművész művei, Andrássy Kurta János szobrászművész alkotásai, Klinkó János hagyatéka megtalálható. A nyolcvanas években hatályos jogszabályok alapján a képtár megyei múzeum szervezet részeként működhetett, így az ingatlanok kezelői joga is a szervezetre szállt, ugyanakkor a műalkotások továbbra is Sárospatak város tulajdonát képezték. A kilencvenes évek elején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „örökölte meg” az ingatlanok tulajdonjogát. Mivel a Sárospataki Képtár teljes kiállított és raktári anyaga a város tulajdonában áll a város vezetése kezdeményezte az ingatlanok tulajdonjogának visszaadását. Az ezzel kapcsolatos döntés meghozatala a megyei közgyűlés jogköre, így dönthetett róla a testület múlt csütörtökön. Ezzel még nem ért véget a tranzakció, hiszen a kormány és a megyei önkormányzatok közgyűlési elnökei között kötött megállapodás alapján januártól valamennyi megyei önkormányzati intézmény, vagyonelem állami tulajdonba megy át. Ez nem zárja ki azt, hogy Sárospatak jogos igénye teljesüljön, de szükséges mág hozzá a megyei kormányhivatal jóváhagyása.

Átvállalják az adósságot

A közgyűlés ülésén az ingatlanok átadásáról szóló napirendi pont tárgyalásakor Bíró László jobbikos képviselő jelezte, hogy a pataki képtár ingatlanán 2 milliárd forintos jelzálogterhelés van. Megkérdezte, hogy az önkormányzat ezzel a terheléssel venné-e át az ingatlant. A maga is megyei képviselő Aros János sárospataki polgármester jelezte, hogy – természetesen – nem a 2 milliárdos terheléssel kívánják átvenni az ingatlanokat. Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy a vagyon állami tulajdonba adási procedúrának az is része, hogy a kormány átvállalja a megyei önkormányzatok minden adósságát, ezáltal a pataki képtár is megszabadul a terheléstől.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában