Helyi közélet

2011.10.19. 10:01

Négyes interjú a miskolci közgyűlés előtt

Miskolc - Új helyen tartják az októberi, miskolci testületi ülést. A képviselők – előreláthatólag – 25 napirendet tárgyalnak majd. Köztük lesz olyan, amely Miskolctapolca fejlesztéséről szól, de a város vagyonrendeletét is módosíthatják a képviselők. A frakcióvezetők véleményét kérdeztük egyes napirendekről.

Miskolc - Új helyen tartják az októberi, miskolci testületi ülést. A képviselők – előreláthatólag – 25 napirendet tárgyalnak majd. Köztük lesz olyan, amely Miskolctapolca fejlesztéséről szól, de a város vagyonrendeletét is módosíthatják a képviselők. A frakcióvezetők véleményét kérdeztük egyes napirendekről.

Dr. Kiss János (Fidesz)

frakcióvezető

Vagyonrendelet módosítása

A tavaszi iskolaátadások sikere kapcsán is látható, hogy napjainkban milyen nagy igény van az egyházak társadalmi szerepvállalására, az egyházaknál összegyűlt értékek hasznosítására. Ebben a társadalmi folyamatban nemcsak az egyházakra, de az egyházi alapítású intézményekre is szükség lehet, ezt teszi lehetővé a rendeletmódosítás.

SZMSZ-módosítása

A szervezeti és működési szabályzatát minden képviselőtestület a saját hatáskörében állapítja meg. A jelenlegi módosítás célja, hogy a közgyűlési munka felgyorsuljon, és hatékonyabb legyen. Az előterjesztés elfogadása esetén a testület minden ülést azonnal az érdemi munkával kezdhet meg, márpedig Miskolcon még nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy a szocialisták hibáit kijavítsuk.

Miskolctapolca-projekt költségei

Tapolca a szocialista párt vesszőfutásának színhelye volt. A szocialisták idején a teljesen elhibázott program, és az elmaradt fejlesztések oda vezettek, hogy a tapolcai lakosok kifejezték elválási szándékukat Miskolctól. Milyen Tapolcát vett át az új városvezetés? A strand feldúlva, a parkok elvadulva, a turizmus leépülve, ezt fogjuk megváltoztatni, és felépítjük újra ezt a kivételes adottságokkal rendelkező városrészt.

Országgyűlési képviselők meghallgatása

Ez egy szocialista képviselő önálló indítványa. Érdekes módon a szocialisták akkor nem tartották fontosnak meghallgatni a miskolci közgyűlésben a város országgyűlési képviselőit, amikor azok az ő pártjukból kerültek ki. Pedig lett volna miről kérdezni őket, mondjuk az őszödi beszédről, a magyar gazdaság válságáról, vagy a Gyurcsány-kormány bukásának körülményeiről.


Molnár Péter (KDNP)

frakcióvezető

Vagyonrendelet módosítása

A város vagyonrendelete módosul, pontosításra kerül. Az átadás-eladás tekintetében a jogosultak köre bővülhet, tekintettel az egyházakról szóló jogszabályra is. A rendeletünk beemeli az egyházak mellé a kedvezményezetti körbe az egyházi alapítású, valamint egyházakhoz kötődő közhasznú tevékenységet ellátó szervezeteket is. Ezt támogatja a KDNP frakció, hiszen az egyházak társadalmi szerepvállalást fontosnak tartjuk.

SZMSZ-módosítása

Több ponton változna az előterjesztés szerint az SZMSZ. Erre azért van szükség, mert a gyakorlatban, mind a Közgyűlés, mind az egyes bizottságok munkájával kapcsolatban felmerült néhány módosítási igény. Maga a közgyűlés az érdemi munkára koncentrálna – ez a kitűzött cél. Így talán nem lesz parttalan a vita. A módosítások egy része, a Közgyűlést tehermentesítendő, az Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság feladatait és hatásköreit bővítik.

Miskolctapolca-projekt költségei

Mi mindig azt mondtuk, hogy Miskolctapolcának városunk idegenforgalmi zászlóshajójának kell lennie. A KDNP ebben támogatja a körvonalazódó fejlesztési terveket. Szem előtt kell tartani: a miskolciak olyan strandot szeretnének, amelynek árait ők is ki tudják fizetni és nem kell más városba menniük strandolni. Komplex megvalósítható terv kell Tapolca fejlesztésére. Az elmúlt évek rombolásai után építkezni szeretnénk.

Országgyűlési képviselők meghallgatása

Nem gondoljuk, hogy Miskolc Közgyűlése az a fórum, ahol az országgyűlési képviselőket meg kellene hallgatni. Ők választóiknak saját fórumaikon, fogadóóráikon beszámolnak a végzett munkáról. Különböző csatornákon minden miskolci figyelemmel kísérheti tevékenységüket. Természetesen szót kérhetnek a Közgyűlésen is, de intézményesíteni ezt a formát lehetetlen márcsak a parlamenti munka miatt is.


Dr. Simon Gábor (MSZP)

frakcióvezető

Vagyonrendelet

A városvezetés egyik legfontosabb feladata, hogy Miskolc vagyonát megőrizze és gyarapítsa. A szocialista városvezetés nyolc év alatt több mint 100 milliárd forinttal növelte közös vagyonunkat, míg Kriza Ákos egy év alatt egy forinttal sem. Azt várjuk és elvárjuk, hogy legalább csökkenés ne legyen. Kriza Ákos bejelentette, hogy megvédi a város intézményeit a kormánytól, ami minimális elvárás, hiszen erre tett esküt. A javaslat az önkormányzati vagyon ingyenes átadásáról szól, ehelyett inkább felújításról kellene döntést hozni.

SZMSZ-módosítása

Kriza Ákos és emberei nemcsak Káli Sándor blogjától félnek, hanem a Miskolci Szocialisták közgyűlési felszólalásaitól is. Hatalmukat sajátságosan értelmezve állandóan belekiabálnak beszédeinkbe, félelmükben eltörölték még az interpellációt is. Most két újabb szöget készülnek ütni a miskolci demokrácia koporsójába: el akarják törölni a napirend előtti felszólalás intézményét, és lehetőséget biztosítanának arra, hogy pillanatnyi többségükkel visszaélve bármikor lezárhassák a vitát. Ha van a fideszes képviselőkben egy szemernyi lelkiismeret, akkor elutasítják ezt a tervet.

Miskolctapolca-projekt költségei

Kriza Ákos egy év alatt egyetlen fejlesztési javaslattal sem állt elő, Tapolca ügyében is csak egy félkész tanulmányra futotta. Az anyagra költött milliók kidobott pénzek, mert semmilyen újdonságot nem tartalmaznak. Az alapkérdéseket sem tisztázza, ilyen például a termál- és gyógyvíz kérdése. A fejlesztéseket olyan pályázati forrásból akarják megvalósítani, amit még nem írtak ki és nem ismertek a feltételei sem. Kriza Ákos az előkészítésre további 100 millió forintot akar költeni és 6.5 milliárdos fejlesztést javasol, a Várostól pedig 2,5 milliárd önerőt igényel. Azt viszont nem tudják megmondani, miért ennyi a költségvetés, miből lesz az önerő, így nem támogatható.

Országgyűlési képviselők meghallgatása

A közgyűlésre tanácskozási joggal meg kell hívni a város azon országgyűlési képviselőit, akik nem tagjai a közgyűlésnek. Fontos a város közvéleménye számára, hogy az egyéni országgyűlési képviselők is képet adjanak munkájukról. Ezért kezdeményezzük, hogy időszakonként kérjük fel őket és önálló napirend keretében foglalják össze tevékenységüket (ismertessék a város és térsége érdekében tett kezdeményezéseiket, az ország átalakító törvényekhez kapcsolódó véleményüket, parlamenti aktivitásukat, stb.). Ehhez jó alkalom a novemberi közgyűlésünk, hiszen a parlament tárgyalja a jövő évi költségvetést, az önkormányzatokat érintő fontos törvényeket is.


Szegedi Márton (Jobbik)

frakcióvezető

Vagyonrendelet módosítása

Magyarország megújulásának ma nem elsősorban gazdasági, hanem erkölcsi feltételei vannak, melyek biztosításában kulcsszerep hárul az egyházakra. A Jobbik keresztényi, nemzeti értékrendet valló pártként üdvözli, hogy az önkormányzati vagyon tulajdonjoga egyházakra, illetve egyházi alapítású szervezetekre is átruházható legyen, tekintettel azok oktatásban, szociális- és hitéletben betöltött fontos szerepére.

SZMSZ-módosítása

A napirend előtti hozzászólások és a vita eltörlése a totális diktatúrák szellemét idézi. A Fidesz-KDNP belső feszültségeit jelzi, hogy saját képviselőiket is elnémítják. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt hónapokban sokszor épp a kormánypárti politikusok hozták kellemetlen helyzetbe a városvezetést. A túl hosszú ülésekre való hivatkozás hazug indok, bár elhisszük, hogy az álláshalmozóknak nem jut idejük Miskolcra.

Miskolctapolca-projekt költségei

A Jobbik számára nem kérdés Tapolca fejlesztésének szükségessége, hiszen ez a városrész nemcsak Miskolc, de az egész Kárpát-medence egyik gyöngyszeme. Jelenlegi méltatlan állapota hűen tükrözi a szocialisták elmúlt nyolc éves pusztítását. A Jobbik támogatja a projekt megvalósulását, mellyel egyetlen problémánk, hogy több mint egy évvel a választások után még nyoma sincs a Fidesz választási kampányában elhangzott fejlesztéseknek.

Országgyűlési képviselők meghallgatása

A szocialisták javaslatával szemben mi nem elégszünk meg azzal, hogy az országgyűlési képviselők időnként a közgyűlés biztonságából szóljanak néhány szót. Nem a közgyűlési képviselőknek tartoznak csupán elszámolással egy éves semmittevésükről, hanem a választópolgároknak is. Mi jobbikosok folyamatosan járjuk a vidéket, fórumokat, fogadóórákat tartunk. Mi nem félünk találkozni az emberekkel, erre bátorítjuk a Fidesz-KDNP képviselőit is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában