Helyi közélet

2011.09.03. 13:56

Nézőpont: Csokis csiga

<em>Legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke egészséges ételeket kapna az iskolában, óvodában. A világ azonban, mintha csak papíron, ajánlásokban és jogszabályokban haladna az egészséges közétkeztetés felé. Mert a szabályokat alkotók elfelejtik, hogy a jobb minőségű ételekhez több és nem kevesebb pénz szükséges</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong>

Legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke egészséges ételeket kapna az iskolában, óvodában. A világ azonban, mintha csak papíron, ajánlásokban és jogszabályokban haladna az egészséges közétkeztetés felé. Mert a szabályokat alkotók elfelejtik, hogy a jobb minőségű ételekhez több és nem kevesebb pénz szükséges. Hegyi Erika jegyzete.Csak a miskolci helyzetet feltérképezve arra a következtetésre juthatunk, hogy bár a szándék megvan, a muníció azonban hiányzik. Az étkezési normatíva évek óta nem változott, az élelmiszerek ára viszont annál inkább. A főzőkonyhák száma és a konyhai személyzet létszáma viszont egyre apad, és a megyeszékhelyen a sokszor elátkozott közbeszerzési szerződés is köti az élelmezésvezetők kezét. Ha ugyanis adódna valamilyen kedvező akció, húsra, tojásra vagy gyümölcsre, az intézmények nem élhetnek a lehetőséggel, mert meghatározott beszállítóik vannak, szabott áron.

Mindebből az következik, hogy ha valóban csak egészséges, jó minőségű táplálékot akarnak adni az iskolák a gyerekeknek, akkor kevesebb adagokat kell a tányérjukba porcizniuk. Emiatt aztán jó néhányan éhesek maradhatnak. Legfeljebb kiegészítésként vesznek maguknak az iskolai büfében egy kis csipszet vagy csokis csigát. Az egészséges táplálkozás hazai változataként.

- Hegyi Erika -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában