Helyi közélet

2011.09.04. 18:16

Arcok a megyéből: Egri Gábor - Újabb célok előtt a „fenegyerek”

Miskolc - A miskolci extrém sport élet meghatározó alakja a kezdetekről és távlati terveiről mesélt.

Miskolc - A miskolci extrém sport élet meghatározó alakja a kezdetekről és távlati terveiről mesélt.

Az extrém sportok nemcsak külföldön, de hazánkban is roppant népszerűek és sokan érdeklődnek iránta. A különbség csupán annyi, hogy kevés erre a célra kialakított csarnok, vagy gyárépület, ahol legálisan űzhető mindenféle extrém őrület. - Borsodban erre a problémára próbált megoldást találni Egri Gábor és családja. A sportoló tíz éve kezdett el downhillezni, rövidítve DH, amely az extrém kerékpározás egyik ágazata. Lényege, hogy nagy esésű lejtőkön különböző akadályokat küzdenek le, éles kanyarokkal és ugratókkal megspékelve. - Hosszú éveken át válogatott sportolóként tartottak számon az extrém kerekezés berkein belül, 2006 pedig részt vettem az Olaszországban megrendezett DH világbajnokságon, melyen 58. helyezést értem el. - A külföldi megmérettetés után nem sokkal később visszavonultam az aktív versenyzéstől, majd elkezdtem rollerezni. Tavaly nyáron nyolcvan gyerek részvételével sikerült összehozni egy roller tábort, meséli, illetve az Egykerekű Európa Bajnokságot a Factoryban, melyen tizennégy ország versenyzői voltak jelen. Emellett a downhill oktatás is központi szerepet kapott az életében.

Jó ötletnek bizonyult

- Több, mint tíz évvel ezelőtt Miskolcon kevésbé volt jelen az extrém sport, így ezen felbuzdulva 2000-ben építettük meg a komlósi bikeparkot - mondta. - Négy évvel később pedig lehetőségünk nyílt rá, hogy édesanyámmal együtt, a várostól megszerezzük az egykori csavargyár üzemeltetési jogát, amit ma mindenki Factoryként emleget. Ez vezetett oda és adta meg a kezdő lökést ahhoz, hogy a miskolci extrém sport élet fellendüljön. Célunk az volt, hogy legyen egy hely a sportolni vágyó gyerekek számára, ahol minden kötöttség nélkül jól érzik magukat és azt csinálják, amit igazán szeretnek, mindezt egy történelmi környezetben kialakított skateparkban - hangsúlyozta a sportoló. Azóta számtalan felújítást végeztek az épületen belül, támogatókat szereztek, és négy éve különböző bulik helyszínéül is szolgál a Factory. - Fontos még megemlítenem, hogy a hobbim egyben a munkám is, így pár éve downhill oktatásba kezdtem, és a 6-15 év közötti korosztálynak hirdetünk meg ingyenes sport edzéseket. Gábor ezeken kívül pályaépítéssel és rendezvényszervezéssel is foglalkozik, s távlati tervei közt szerepel egy nemzetközi roller verseny megszervezése Miskolcra, illetve a jövő extrém sport generációjának felkarolása, s hozzájárulása a gyerekek karrierjének fejlődéséhez.

ÉM-KV

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában