Helyi közélet

2011.08.14. 10:13

Miből lehet még spórolni?

Miskolc - A dologi kiadásokból már igen nehezen tudnak spórolni a városi intézmények.

Miskolc - A dologi kiadásokból már igen nehezen tudnak spórolni a városi intézmények. Komoly megszorító intézkedéseket kell hozniuk a közeljövőben a miskolci önkormányzat fenntartásában lévő oktatási és kulturális intézményeknek. A közgyűlés csütörtöki döntése alapján ugyanis az önkormányzat költségvetéséből közel 2 milliárd forintot zároltak. Ebből az oktatási intézményeknek több mint 880 millió forintot, a kulturális intézményeknek több mint 193 millió forintot kell megspórolniuk.

Elbocsátani nem lehet

A város hat kulturális intézményére arányosan jut a megspórolandó összegből, tudtuk meg Kákóczki Andrástól, a miskolci önkormányzat kulturális osztályának vezetőjétől. Mint fogalmazott, egyelőre ő sem tudja, hogy pontosan melyek lesznek azok a területek, ahol kevesebbet lehet költeni, de ennek kigondolása az intézményigazgatók feladata. Egy biztos, elbocsátani senkit nem lehet, a különböző városi rendezvényeket és például a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-t is érintik a megszorítások.

Az oktatási intézményekkel kapcsolatos kérdéseinkre az önkormányzat szóvivőjétől, Dobos Tímeától azt a választ kaptuk, hogy az oktatási intézményekkel még folynak az egyeztetések, az igazgatók a saját költségvetésüket folyamatosan vizsgálják, hogy a lehető legoptimálisabb módon megoldható legyen a racionalizálás. A Herman Ottó Általános Iskolában érdeklődve Póczos Barnabás igazgatótól megtudtuk: minden intézményt érint a megszorítás, nekik például 12 millió forintot kell megspórolniuk. Mint fogalmazott, ezt az összeget máshogy már nem lehet megtakarítani, csak úgy, ha nem lesz csoportbontás (a nyelvet, az emelt szintű tantárgyakat eddig kiscsoportokban oktatták), emiatt nem lesz emelt szintű oktatás sem, elmaradnak a túlóra-kifizetések, és elbocsátást ugyan nem lehet tervezni, de annak a pedagógusnak, akinek nem lesz meg az óraszáma, részmunkaidős állást tudnak csak biztosítani az igazgatók.

A Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, Veres Pál is a tanulócsoportok számának csökkentésében látja a megoldást. Vannak ugyanis olyan tanórák, melyeknek a fi nanszírozását az önkormányzat külön vállalta. Lehet, hogy elmaradnak a tehetséggondozó szakkörök is, amire már eddig sem jutott túl sok pénz, jegyezte meg az igazgató.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában