Helyi közélet

2011.08.16. 16:32

II. János Pál pápától is remélnek ereklyét

Miskolc - Egy család adományából valósulhat meg az isteni irgalmasság jegyében megtervezett oltár.

Miskolc - Egy család adományából valósulhat meg az isteni irgalmasság jegyében megtervezett oltár.

Új oltár épül a minorita templomban Miskolcon, aminek három alakját vélhetőleg itt kapcsolták össze először az országban. A huszadik század elején apácaként szolgáló Szent Fausztina boldoggá avatását krakkói érsek korában II. János Pál pápa kezdeményezte, majd 1993-ban ő maga avatta boldoggá, aztán 2000-ben szentté. Fausztinának álmában megjelent az irgalmas Jézus, és őt az „Isteni irgalmasság titkárnőjének” nevezte, II. János Pál pápát pedig halála után az „irgalmasság pápájaként” kezdték emlegetni, magyarázta a készülő oltár három főalakjának kapcsolatát Bogdán Adamczyk, a minorita templom plébánosa. Mivel a magyar törvények tiltják, hogy valakit életében oltárra emeljenek, a nemrégiben boldoggá avatott II. János Pál pápának valószínűleg ez az első ilyen megjelenítése hazánkban.

A minorita templom szent József alkápolnájának hátsó falán felépülő oltár közepén az irgalmas Jézus lesz látható, úgy ahogy Fausztina álmában megjelent, e festménynek támaszkodik egyik oldalról a szent apáca, a másikról a szent pápa alakja, mesélte Szunyogh László, az oltár tervezője, aki maga is tagja az egyháznak és az önkormányzatának.

Festmény II. János Pál pápáról a templom falán

Ahogy Bogdán atya kifejtette, az öt évig Miskolcon szolgáló Pável atya erősítette meg az isteni irgalmasság tiszteletének kultuszát a megyeszékhelyen, az ő munkáját kívánják folytatni. A II. János Pál pápáról készült festmény évekig a főoltár mellett volt a falon, aztán egy állványon a kápolnába került. Bogdán atya Lengyelországban járva megvásárolta a szent Fausztinát és a Jézust ábrázoló festményt.

Reménykednek II. János Pál pápa relikviájában

Először csak az volt a terv, hogy a kápolnában egymás mellett akasztják fel a három festményt, aztán a testületi ülésen Szunyogh László felajánlotta, hogy inkább tervez egy oltárt a festményeknek. Ennek költsége a festmények nélkül 1,2 millió forint, amit egy család ajánlott fel. Az oltárban üvegezett szentségtartó kap helyet, ahol megtekinthető lesz szent Fausztina ereklyéje – egy csontdarab –, de „úgy néz ki”, mondta a plébános, hogy II. János Pál pápától is sikerül valamilyen relikviát szerezni.

ÉM-SZP


Miskolc - Úgy döntöttek a partneri és baráti kapcsolatot érdemes folytatni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában