Helyi közélet

2011.07.25. 12:50

Az óvodák egy hónapra bezártak

Miskolc - Hétfőtől csak az ügyeletes óvodákba lehet vinni a gyerekeket Miskolcon.

Miskolc - Hétfőtől csak az ügyeletes óvodákba lehet vinni a gyerekeket Miskolcon.Július 25-e és augusztus 22. közt az óvodáskorú gyermeket nevelő szülőknek maguknak kell gondoskodniuk csemetéjük elhelyezéséről. Vagy valamelyik ügyeletes óvodát választják, ahol biztosítják az óvodás ellátását. Miskolcon két olyan intézmény van, amelybe az egy hónapos nyári szünetben is fogadják a gyerekeket. A törvény ugyanis úgy rendelkezik: két hétről a szülőnek kell gondoskodnia, ezen felül azonban az óvodáknak kell biztosítani az ellátást. A vidéki településeken, mivel kisebb csoportok vannak, a nyári takarítást, felújítást általában egy hét alatt elvégzik, de Miskolcon erre egy hónapjuk van az intézményeknek. Mindezt Tóth Józsefné, a Szászorszép óvoda vezetője mondta el az Észak-Magyarországnak.

Sokan kérnek ügyeletet

Miskolcon a Középszer utcai és a Bulgárföldi óvodák adnak ügyeletet. A többi intézménynek is biztosítani kell ügyeletet, szerdánként, igaz, ezekben az óvodákban csak ügyintézésre van lehetőség – tudtuk meg.

Az ügyeletes óvodákat igyekeztek úgy kiválasztani, hogy azoknak saját konyhájuk legyen, így például a Középszer utcaiban az allergiás vagy éppen lisztérzékeny gyermekek ellátását is tudják biztosítani – magyarázta az óvodavezető.

Az igényeket előre felmérték, várhatóan – óvodánként – 40-50 gyerek veszi igénybe az ügyeletet. Tóth Józsefné szerint – bár egyelőre csak tavalyi adatokra tudott hivatkozni – az ügyeletet kérők száma növekedést mutat. Várhatóan az idén kiugró lesz – hangsúlyozta –, hiszen sokan nem tudják kire hagyni az óvodáskorú gyereket, de otthon sem maradhatnak, mert féltik a munkahelyüket.

Jó az óvodásoknak, ha egy másik intézménybe, másik óvónénihez kell járniuk? Tóth Józsefné szerint ezt csak a szülők élik meg rosszul, a gyereknek újdonságot jelent az új környezet, az új játékok. Az ügyeletes óvodák mint egy tábor úgy működnek: kirándulásokat, műsorokat szerveznek az óvodásoknak. A jó időben pedig szinte minden percet az udvaron töltenek, ahol felfújható medence és számos játék áll a gyermekek rendelkezésére – sorolta.

ÉM-NSZR


Játszóházak a szülők ajánlásával

Az interneten több fórum is foglalkozik azzal, mit csináljon a szülő, ha bezár az óvoda. Sokan arra panaszkodnak, hogy csak 25 nap szabadságuk van egy évre, azt persze nem tudják egyben kivenni, de senki sincs, akire a kisgyereküket bízhatnák. Ezeken a fórumokon a szülők egymástól várják a megoldást és a legtöbben egyetértenek abban, az óvodai ügyelet mellett érdemes kipróbálni a játszóházakat is. Miskolcon is van egy pár, ahol készülnek is az óvodai szünetre. A Dindilandben például már június közepétől nyári napközi várja az óvodáskorúakat, de a jelentkezők száma főleg ilyenkor, az óvoda bezárása után nő meg – tudtuk meg Sándor-Matyikánics Emesétől, a játszóház tulajdonosától. Ez tulajdonképpen egy nyári tábor, ahol játszhatnak a kicsik és – éppúgy, mint az óvodában – étkezést is kapnak. Ennek persze ára van: egy hétre 12.500 forint.

Miért ezt választják a szülők az ingyenes ügyelettel szemben? A tulajdonos szerint a gyerekek nem szeretik, ha új óvónénihez, idegen csoportba kerülnek, míg a játszóházba a barátaikkal, csoporttársaikkal együtt is mehetnek. Hozzátette: ott jobb játékok, programok is várják a gyerekeket.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában