Helyi közélet

2011.06.08. 10:48

Nézőcsalogató rendezvények Észak-Borsodban

<p>Kazincbarcika -&nbsp;12 napon át a kultúra és a zene kedvelőinek 41 programot kínál 14 településen a BMF.</p>

Évről évre növekszik a néző-és műsorszám a Borsodi Művészeti Fesztivál (BMF) rendezvényen, amely immár a 11. alkalommal várja gazdag programjaival a látogatókat– jelentette ki a keddi barcikai sajtótájékoztatón Kerekes Ottó, az  Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ igazgatója. A XI.Borsodi Művészeti Fesztivál június 21-től 12 napon át a kultúra és a zene kedvelőinek 41 programot kínál.14 település 22 helyszínén tekinthetik meg a nézők a rendezvényeket. A IX. fesztivál jelentette az álomhatárt, amelynek eseményeit több mint 15 ezren keresték fel. A szervezők bíznak abban, hogy a tavalyinál ideálisabb időjárás lesz, s nem kell majd csak néhány esőhelyszínre bevonulni. Az idei programok mindenesetre garanciául szolgálnak a nézőszám kedvező alakulására– hangsúlyozta az igazgató.A fesztivált június 22-én este hétkor a Duna Művészegyüttes műsora nyitja meg hivatalosan.

Nagy szerepe van a mecénásoknak

Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere azt fejtegette, hogy a kultúra sajnos egyre inkább olyan területe az életnek, amire egyre kevesebb forrás jut. Nagy szerepe van ezért a mecénásoknak abban, hogy Észak-Borsod legrangosabb művészeti rendezvénye életképes maradjon.

 Templomok, kiállító- és színháztermek, kastélykertek a fesztivál helyszínei, de a  a kazincbarcikai Csónakázó-tó, a Lázbérci víztározó gátja, a dubicsányi Fignár Fesztivál Udvar és az Aggteleki Cseppkőbarlang is ismét varázslatos barangolást ígér a művészetek szerelmeseinek. Idén először lesz a fesztivál házigazdája Dédestapolcsány, Radostyán és Kondó. Dubicsányban a Fignár Fesztivál Udvar már ötödször fogadja a vendégeket gasztronómiai és művészeti kalandra. Ez valójában egy igazi mini-fesztivál a fesztiválban. Fignár Zoltán szlogenje hűen jellemzi sajátos hitvallásukat: “ … és ismét eszünk-iszunk, jó zenéket hallgatunk, beszélgetünk, no és közben megváltjuk a világot!”

Színes fesztiváli program

Csorba Csaba, az Egressy igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón valamennyi fellépőt és helyszínt részletesen bemutatott Fehér János, Lempochner Zsolt és Gavallér Sándor segítségével. Emlékezetes perceket élhetünk majd át a Csík zenekar, a Cantemus Vegyeskar, a Lumen Christi Gospel Kórus, a Cimbaliband vagy éppen Tokody Ilona előadásán. A könnyűzene kedvelői találkozhatnak többek között a reggae zene hazai koronázatlan királyaival – a Ladánybene 27-tel, a 2000-ben alapított pécsi alternatív rock együttessel, a 30Y-nal, az „Év felfedezettje” kategóriában Fonogram-díjat elnyert Holdviolával, a country jeles képviselőivel, a 100 Folk Celsius-al, a Miskolc Dixieland Band vendégeként Malek Andreával, az egyre népszerűbb Záhony Unplugged Projekt-tel, a magyar instrumentális zene reprezentáns előadójával, St. Martinnal.A Neoton Família 2005-ös nagy sikerű koncertje után létrejött új formáció, a Neoton Sztárjai a hajdani slágereket elevenítik fel, Balázs Fecó pedig a Korállal együtt lép színpadra. A L’art Pour L’art Társulat sikere előre megjósolható. Az Alma zenekar és a Mandala Dalszínház vidám szórakozásra invitálja a gyerekeket. Hagyományosan lesznek gyerekprogramok is. Egy gasztronómiai kuriózum is szerepel a programban: az egyik helyi sörfőzde saját készítésű meggy sörét Kazincbarcika hivatalos italává avatják majd. 

Több mint fele díjtalan a rendezvényeknek, a fizetős jegyek ára pedig követi a térség helyzetét.Igény szerint Barcikáról különbusszal is utazhat a közönség a fesztivál egyéb helyszíneire.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában