Helyi közélet

2011.06.03. 07:40

Holdbéli tájból üzleti park Miskolcon

<p>Miskolc - Az egykori kohászati salakhalna területe egy holdbéli tájhoz hasonlított még fél évvel ezelőtt is, ám tavaly decemberben megindult egy munka, aminek eredményeként létrejön az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park, valamint Inkubátor Központ. A fejlesztés három ütemben, összesen 3,1 milliárd forintos összköltséggel valósul meg.</p>

Üzleti park: Van rá igény

– Még 2009-ben dolgoztak ki az akkori tulajdonosok egy projektet a területre. Ez alapján pályázott utóbb a jelenlegi tulajdonos, az Eurofém-Halna Kft., nyertünk és elkezdődött a munka. A salakhalna holdbéli táj jellegét kell megszüntetni, s barnamezős területként szeretnénk bekapcsolni újra a gazdasági vérkeringésbe – mondta el érdeklődésünkre Lengyel Attila ügyvezető. 

Mint mondta, az üzleti logisztikai park funkciót elsősorban kkv-k részére tervezik megnyitni. Azokat a kis- és középvállalkozásokat várják, akik európai szintű üzleti struktúrát szeretnének, de nincs ehhez elegendő pénzük, vagy nem szeretnének erre sokat áldozni. Ők bérelhetnek vagy vásárolhatnak itt tetszőleges méretű ingatlant. Az inkubátorház pedig a kezdő és mikrovállalkozások számára nyújt infrastrukturális és üzleti szolgáltatási hátteret, ami segít elrugaszkodni a nulláról, segít abban, hogy néhány év alatt megerősödjenek és kiléphessenek innen. A terv szerint folyamatosan váltanák egymást a vállalkozók.

– Azt tapasztaltuk, hogy erre egyre nagyobb az igény, s nemcsak a budapesti, 100 ezer m2-en elterülő Európa Center tapasztalatai mondatják ezt velünk, hanem a helyi visszajelzések is – tette hozzá Lengyel Attila.

A szolgáltatásokról

S hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak majd? Az alapszolgáltatáson (azaz az iroda, csarnok, raktár helyiség, szociális helyiségek, portaszolgálat és parkoló biztosításán) túl kommunikációs és marketing szolgáltatással is állnak majd a betelepült cégek rendelkezésére, de segítenek hitelkérelmek készítésében, pályázatfigyelést és -készítést is vállalnak. Emellett vállalkozás menedzsmenttel, könyveléssel és jogi tanácsadással is támogatják a vállalkozások munkáját, és szükség esetén a tolmácsolást, fordítást is megoldják. Mint Lengyel Attila mondja, ettől lesz ez igazi inkubátorház.

Lengyel Attila szerint az inkubátorközpontban 10-15 kisvállalkozás lehet majd jelen folyamatosan, míg az üzleti logisztikai parkban 20-25 vállalkozást várnak. Hozzátette, nem csupán irodai tevékenységet végzőket várnak, hanem gyártót, kutatóműhelyt vagy összeszerelő műhelyt is.


Júliusban kezdik az építkezést

Mint megtudtuk, az első ütemben 5770 m2 bruttó alapterületű üzleti logisztikai parkot adnak át, ezzel párhuzamosan készül a 2. ütemben egy 2380 m2 területű inkubátorház, a 3. ütemben pedig a logisztikai park bővül 8000 m2-rel. 

A rekultiváció, a komplex területrendezés december óta folyik és reményeik szerint júniusban befejezik. Júliusban pedig szeretnék elkezdeni az építkezést, s mivel könnyűszerkezetes épületekről van szó, a tervek szerint év végére szerkezetkész lehet. Jövő év elején beüzemeljük a létesítményt, feltöltjük az infrasrukturális szolgáltatásokkal és tavasszal beköltözhetnek az első bérlők. Ezzel párhuzamosan kezdődhet a 3. ütem megvalósítása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában