Helyi közélet

2011.06.29. 09:19

Az ellenőr nem tarthat vissza

Miskolc - Nem korlátozhatják a miskolci ellenőrök a személyi szabadságot– áll az ombudsman állásfoglalásában.

Miskolc - Nem korlátozhatják a miskolci ellenőrök a személyi szabadságot– áll az ombudsman állásfoglalásában.Nincs olyan törvényi felhatalmazás, amely lehetővé tenné, hogy az MVK Zrt. ellenőrei, a rendőrség kiérkezéséig visszatartsák az azonosságát igazolni nem tudó, vagy nem akaró bliccelőt – áll Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában. Szerinte: a jelenleg rendelkezésre álló megoldások (az utas leszállítása, illetve a rendőrséggel kiépített együttműködés) önmagukban hatékonyak és elégségesek a bliccelés visszaszorítására.

Egyéb eszközökkel

Nincs akadálya annak sem, hogy a vállalat egyéb eszközökkel, például ellenőrzőkapuk felállításával, vagy a felszálló utasok ellenőrzésével érje el ugyanezt a célt – olvasható a közleményben. A biztos kifejtette: törvényi felhatalmazás hiányában nincs arra lehetőség, hogy az általános szerződési feltételek részeként funkcionáló „Utazási feltételekben” a vállalat személyi szabadságot korlátozó intézkedésre adjon jogot az ellenőreinek. Az ombudsman ezért az MVK Zrt. vezérigazgatójához fordult, hogy törölje az utazási feltételekből az ellenőrök visszatartási jogát. Ezt azonban egyelőre nem törlik, csak felfüggesztik, míg az ombudsmantól nem kapják meg a hivatalos állásfoglalást – mondta az Észak-Magyarországnak Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing menedzsere. Azt is megtudtuk, hogy igaz, hogy a vállalat Utazási feltételei között szerepel a kifogásolt rész, de ezt csak nagyon ritka esetben alkalmazták eddig is az ellenőrök – tette hozzá.

Ki kérhette?

Braun Csaba arra nem tudott válaszolni, hogy ki kérhette az ombudsman állásfoglalását az ügyben.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában