Helyi közélet

2011.04.06. 10:08

Korhű síelés a Csorba-tónál márciusban

<p>A katonatiszt, a vadász és a postás nagy derbije a síugrósáncok tövében.</p>

Csorba-(Štrbské pleso)

A Csorba-a legismertebb és leglátogatottabb tátrai tengerszem Szlovákiában. Nevét az alatta fekvő Csorba faluról kapta, amelynek határában fekszik, amely a legmagasabban fekvő üdülő- és gyógytelepülés a Magas-Tátrában. 

Kedvelt síközpont, 1935-ben és 1970-ben sívilágbajnokság színhelye volt. A tóba a XIX. szádad végéig mesterségesen halakat telepítettek és télen a jegét kitermelték.  A jege különösen tiszta volt, ezért nagy volt iránta az igény - Budapestre, Berlinbe és Bécsbe hordták. 

A Csorba-(szlovákul Štrbské pleso) a második legnagyobb tó a Tátra déli oldalán, a Szoliszkó-gerinc délkeleti vége alatti teraszon, a Furkota- és a Malompataki-völgy torkolata között, nem messze a Menguszfalvi-völgy torkolatától, 1346 m tengerszint feletti magasságban.

Márcisuban +15 fokban még javában tartott a síszezon. Korhű sielők vicces versenyétől volt hangos a pálya. Az 1940-es éveket idéző ruhák és síeszközök jól megfértek a legmodernebb snowboard-ok között. A befagyott tavon sífutók tucatjai sportoltak több híres figuráról mintázott hószobrok között.


Ország:  Szlovákia
Hely: Magas-Tátra
Hosszúság: 0,64 km
Szélesség: 0,6 km
Felszíni terület: 0,1976 km2
Legnagyobb mélység: 20 m
Víztérfogat: 0,001284 km3
Tszf. magasság: 1346 m

forrás: net


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában