Helyi közélet

2010.11.18. 12:41

Tehetségek után kutatnak Miskolcon

<p>Miskolc - Az Európai Roma Zenei Szakkollégium tart meghallgatást a miskolci Egressy Béni Zeneiskolában.</p>

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium tart meghallgatást november 20-án, szombaton 10 és 17 óra között Miskolcon, az Egressy Béni Zeneiskolában (Palóczy L. u. 4.). A Szakkollégium 12-20 éves roma, hangszeren játszani tudó fiatalokat vár. A jelentkezőket Snétberger Ferenc, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző, a szakkollégium művészeti igazgatója hallgatja meg.

Világhírű tanárok

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium 2011 nyarán kezdi meg a működését Felsőörsön, a Balaton-felvidéken. Az intézmény alapítója és művészeti vezetője Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, aki a támogatók sorába megnyerte a norvég és a magyar államot, valamint a Nyílt Társadalom Intézetet.

Snétberger Ferenc szerint sok olyan tehetséges roma fiatal van, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak bejutni hagyományos zeneiskolába. Ha mégis sikerül bekerülniük, újabb problémát jelent az a halmozott versenyhátrányuk, amit a kulturális értelemben vett „otthon” és az onnan hozott, vagy nem hozott normák jelentenek, sokszor pedig a jelenlegi oktatási rendszer sajátosságaiból eredően nem lehetséges, hogy a pedagógusok módszereiket, tanóráikat a roma családok korábbi zenei előképzéséhez igazítsák.

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzusain évről évre 60 fő 12-20 éves hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. A gyerekeket olyan világhírű művész-tanárok oktatják, mint például Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A Szakkollégium kurzusait úgy szervezzük, hogy a „normál” általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetőek legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. A képzés a tanulók számára ingyenes.

További információ: www.campeurope.hu

ÉM-BG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában