Helyi közélet

2010.11.15. 18:15

A beléptető chipkártya egyben ebédjegyként is szolgál a Ságváriban

<p>Kazincbarcika - Az országban elsőként a Ságváriban:a rendszer automatikusan bejegyzi a késés időtartamát a digitális naplóba is.</p>

Új chipkártyás beléptető rendszert helyeztek üzembe november 15-én akazincbarcikai  Ságvári Endre Gimnáziumban. A tréfás átadási ünnepségen megjelent Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester, valamint Untenerné Márton Ágnes, az intézményirányító osztály vezetője, a városi rendőrkapitány, továbbá az iskolák igazgatói és számos más városi vezető személyiség. Az épület főbejáratánál két forgókaros beléptetőkaput helyeztek el, amelyeken chipkártyával lehet be– vagy kilépni. Az iskola 565 diákjának és 62 alkalmazottjának hétfőtől saját chipkártya áll rendelkezésére, amelynek segítségével a szoftver regisztrálja a mozgásukat. Nem korlátozzuk a diákok ki- és belépését – jelentette ki Petróczi Gábor igazgató – csak követjük a diákok és pedagógusok, valamint egyéb alkalmazottak ki- és belépésével kapcsolatos adatokat. A rendszer megvalósításához több mint 4 millió forint volt szükséges, amelyből 3 milliót az iskola teremtett elő  saját bevételeiből úgy, hogy összesen 15 iskola számára eladta 25 jó gyakorlatát, megteremtve ezzel a több milliós fejlesztéshez szükséges pénzügyi feltételeket.

Az összestől fejlettebb

Az ország több középiskolájában működik már digitális beléptető rendszer, a Ságváriban kialakított módszer azonban az összestől fejlettebb, hiszen a chipkártya egyben ebédjegyként is szolgál november 22-től. A diákok és pedagógusok a menzán chipkártyájukat elhúzzák az érzékelő előtt, és a rendszer mutatja az alkalmazottak és a vendégek számára, hogy rendelkezik-e az illető az adott napra érvényes ebédjeggyel, továbbá, hogy a szóban forgó napra A vagy B menüt választott. Újdonság az is, hogy az ebédelők a digitális napló privát webes felületén jelölhetik be a havi menü ismeretében azt, hogy melyik napra melyik menüt választották.

Összekapcsolják a digitális naplóval

A harmadik – országosan eddig ismeretlen – eljárásnak pedig az a lényege, hogy a beléptető rendszer által gyűjtött adatokat összekapcsolják a digitális naplóval, így megállapítható, hogy az esetlegesen késő diáknak volt–e első órája. Ha pedig az óráról késett, úgy a rendszer automatikusan bejegyzi a késés időtartamát a digitális naplóba is–tudtuk meg Petróczi Gábor igazgatótól. Az iskola vezetését egyébként máris több helyről keresték meg, hogy ismertessék a komplex digitális rendszer bevezetésével kapcsolatos tapasztalataikat, sőt a Raabe Kiadó szerkesztője is fölkérte a digitális kultúrában elért eredmények cikkben történő megírására a Ságvári Gimnáziumot

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában