Helyi közélet

2010.10.06. 10:20

Jegyzet: Gyásznap

<p><em>A szemtanúk elbeszélése alapján már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a tett helyszínére a gyászolók</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong></p>

Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helyiséget bezártak. Akkor még nem lehetett emléktáblákat, emlékműveket állítani a vértanú honvédtisztek emlékére, és közös, hivatalos megemlékezésről sem lehetett szó. Ma már lehet. Október 6-a nemzeti gyásznap ugyan, de talán mégsem a gyászon van a hangsúly. Történelmünk dicsőséges hónapjaira is emlékezünk ilyenkor.

Nem tudom, képesek lennénk-e ma hasonló tettekre, amikor még emlékezni sem tudunk közösen. Az iskolások talán szerencsések .Ők ugyanazon aulában, ugyanazon az ünnepségen vesznek részt. Jó nekik, mert ők még nem tudják, hogy a mécses lángja, a kivégzett tábornokok portréja az iskolán kívül már nem egy térre hívják a magyar embereket. Bár így, választások után talán nem kapnak túl nagy hangsúlyt a külön beszédek. Jó volna ma csak rájuk gondolni, azokra, akikről október 6-a szól: az aradi vértanúkra!

- Hegyi Erika -


Katonák, hősök, vértanúk

eszak | 2010.10.06 07:20
Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megye is kivette a részét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában