Helyi közélet

2010.09.11. 16:50

Tanévkezdés: van segítség

<p>Miskolc - „Négy kiskorú gyereket nevelek, én a nagymamájuk vagyok, gyámságukat látom el, milyen támogatásra vagyunk jogosultak?” – tette fel a kérdést Olvasónk.</p>

Elkezdődött a tanév, az óvodák, iskolák újra benépesültek gyerekekkel. Számos családnak komoly gondot jelent a tanévkezdés. a nehéz anyagi körülmények között élő szülők számára azonban van segítség. az elérhető lehetőségekről tájékoztatták a levélben vagy telefonon érdeklődő olvasóinkat szakértőink Tóth Józsefné óvodavezető és Kascsák Ferenc iskolaigazgató. Jár-e ingyenes vagy kedvezményes óvodai ellátás, ha egyedülálló szülő nevel egy gyermeket és szociális segélyen van és hogyan lehet igényelni? – kérdezte egyik olvasónk. Tóth Józsefné elmondta jogosult támogatásra a levélíró, az óvodában kell kérnie az igénylőlapot, a közölt adatok alapján 60 százalékos támogatásra számíthat. Többen kérdezték, hogy ha gyermek nem töltötte be a 3 évet az óvoda elkezdésekor kaphat-e ingyenes étkeztetést. Az új szabályozás szerint igen, ha 2 és fél évesen kezdi az óvodát már él a jogosultság – tájékoztatott az óvodavezető.

Széles támogatotti kör

„Négy kiskorú gyereket nevelek, én a nagymamájuk vagyok, gyámságukat látom el, milyen támogatásra vagyunk jogosultak?” – tette fel a kérdést olvasónk.

Megtudtuk rendszeres és kiegészítő támogatást is kaphatnak, tankönysegély és ingyenes étkeztetés is jár. Hivatásos nevelőszülő érdeklődött: igaz-e, hogy nem kaphatnak ebben a minőségben 3 gyermek után támogatást? A tankönyvekre igen és 3 gyermek után alanyi jogon jár az 50 százalékos étkezési hozzájárulás is. A művészeti képzésnél külön kedvezmény van és a tanulmányi eredmény alapján további segítségre lehetnek jogosultak – válaszolta Kascsák Ferenc. Az egyes iskolákban érvényes szabályozásokról érdeklődött egy apuka, elmondva két különböző önkormányzati fenntartású gimnáziumba járnak gyermekei. Az egyikben csak nyilatkozni kellett, a másikban jövedelemigazolást is kértek és azt mondták jövedelemhez kötött a kedvezmény. Az igazgató megnyugtatta: egyforma – a közgyűlés által elfogadott – szabályok érvényesek, a három gyermekeseket mindenütt megilletik az említett kedvezmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában