Helyi közélet

2010.08.10. 11:26

Árvíz miatt vízkorlátozás?

<p>Sátoraljaújhely - Zemplénben nem a kánikula, az árvíz okozott majdnem bonyodalmat.</p>

Néhány évvel ezelőtt nyáron a Hegyközben néhány napra vízkorlátozást kellett elrendelnie a kánikula miatt a Zemplén Vízmű Kft.-nek. Arra voltunk kíváncsiak, a mostani kánikulai időjárás fenyeget-e hasonló veszéllyel.

– Inkább az árvíz volt az, ami miatt majdnem el kellett rendelnünk júniusban a vízkorlátozást – mondja Lakatos István, a Zemplén Vízmű kft. ügyvezető igazgatója. – Az árvíz miatt megsérült a legnagyobb zempléni vízbázis. Az összes kút a szivattyúkkal együtt megsemmisült, innen hetekig nem tudtunk szolgáltatni. A kár mértéke megközelítette a 150 millió forintot, hiszen csak a szivattyúk darabonkénti értéke tízmillió forint, és a mi esetünkben tíz szivattyúról volt szó. Sokáig félő volt, hogy a kánikula miatt nem tudtunk majd megfelelni a fogyasztói igényeknek. Már el is készült a vészforgatókönyv, hogy mely területeken kell elrendelni a vízkorlátozást Sátoraljaújhelyen és környékén. Szerencsére az első nagy kánikulai hullám előtt két nappal sikerült elérni, hogy a javításoknak köszönhetően újra elinduljon a rendszer, ezzel el tudtuk kerülni, hogy a fogyasztók ebből a vészhelyzetből bármit is megérezzenek. Az volt az igazán nagy szerencsénk, hogy a két legnagyobb tulajdonosunk, Sárospatak és Sátoraljaújhely önkormányzata a vis maior támogatás megérkezéséig ki tudott minket segíteni, így a legfontosabb munkákat el tudtuk végezni. Azóta hiba nélkül üzemel a rendszer, így az utóbbi években a Hegyközben is végrehajtott beruházásoknak köszönhetően nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szolgáltatási körzetünkbe tartozó 46 településen a kánikulai hullámok idején sem kell számítani vízkorlátozásokra.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában