Helyi közélet

2010.08.09. 20:20

Roma polgárőrség, kamerarendszer

<p>Nagycsécs, Alsózsolca - Megyénkben két települést érintettek a romák ellen elkövetett támadássorozat.</p>

Másfél évvel ezelőtt Nagycsécsen, a Dózsa György utcában két embert öltek meg a vaktában tüzelő gyilkosok, a negyven éves Nagy Tiborné, Éva és sógora, a 43 éves, fél oldalára csaknem béna Nagy József vált áldozatukká. A felgyújtott ház gazdája, Nagy Tibor is megsebesült, neki az oldalába fúródtak a hűtőszekrényről visszapattant sörétek.

Gulyás Ottó, Nagycsécs polgármestere szerint azóta megnyugodtak a kedélyek a településen. Korábban is volt polgárőrség, ma is van, tagjai rendszeresen járőröznek a község utcáin. Bár nyújtottak be egy pályázatot egy kamerarendszer kiépítésére, erre nem kaptak támogatást. „Nem nyertünk, de nem is veszítettünk”, summázta Gulyás Ottó, a pályázatukat ugyanis nem utasították el, csak éppen elfogyott a pénz, támogatás híján pedig a kilencmillió forintos beruházást nem tudták megvalósítani. Létrejött viszont a Közbiztonság háza, amit a napokban adnak át. Itt kap helyet a polgárőrség, lesz hely a körzeti megbízottnak – akit a polgármester szeretne folyamatosan a településen látni –, de itt alakítottak ki egy helyiséget a kamerarendszer monitorainak is, ami – Gulyás Ottó reményei szerint – azért előbb-utóbb, talán más pályázati forrásokból megvalósulhat.

Alsózsolca polgármestere, Zsíros Sándorné szerint a településen hamar elcsitultak a hangulatok, talán amiatt, hogy az itt történt támadás nem volt halálos kimenetelű, a combon lőtt fiatalembernek hamar felépült. Az ügy folyományaként létrejött a létező polgárőrség mellett egy roma polgárőrség is, ami azóta is létezik, tagjai együttműködnek a rendőrséggel. Alsózsolcának önálló körzeti megbízotti csoportja van, ami nem sokkal a lövöldözés előtt alakult, de térfigyelő kamerarendszer nincs.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában