Helyi közélet

2010.08.14. 22:26

Földrengés Borsodban

<p>Miskolc - Gyenge, 2,5-ös földrengést észleltek szombat délelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rengés nem okozott károkat, Miskolc és Emőd környékén észlelhették. Írják meg mit tapasztaltak!</p>

A Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű rengést mért az Országos Szeizmológiai Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombaton délelőtt Miskolc és Emőd környékén, mondta el a Független Hírügynökségnek Lipták Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A földrengésben nem keletkeztek károk, és a lakosság körében nem okozott riadalmat. Két-három bejelentés érkezett csupán a katasztrófavédelemhez, a helyiek azt jelezték, hogy az edények összecsörrentek, vagy úgy rezgett az épület, mintha egy nagyobb teherautó ment volna el a házuk előtt, mondta Lipták Attila.

Írják meg a [email protected] címre, hogy Önök mit tapasztaltak, hogyan észlelték a földrengést!

Idézünk olvasóink tapasztalaiból

Én Kistokajban éppen szendvicset készítettem  a lányaimnak,mikor annyira elkezdett recsegni a házunk teteje,mintha valami  a padláson több huppanással leesett volna. A talpam alatt is éreztem olyan volt mikor jó nagyot dörög az ég.Vagy mintha valami repülő átlépné  a hangsebességet,vagy mi is az pontosan mikor robban.  Teljesen meg voltam róla győződve,hogy a közvetlen szomszédomban folyó építkezésen valószínűleg leejthettek valamit,minimum egy raklap téglát. Körülbelül 1 óra múlva raktam ki a teraszon a ruhát mikor szembesültem a ténnyel,hogy a szomszédjaim itt sincsenek.:)

Aztán találtam a hírek között,hogy földrengés volt. De itt?? Végül is nemrég  csak 2 m-en múlt hogy nem vitt el a víz…Mi jön még?

Üdv: Brigitta


Az Avas-délen a Sályi utcában pontosan 9 órakor megmozdult az ágy , a szék amelyen ültünk és recsegett a szekrénysorunk. Félelmetes érzés volt ahhoz képest, hogy gyenge volt a földrengés. 9 óra 5 perckor felhívtam a szeizmológiai intézetet, ahol közölték hogy valószínű egy gyenge földrengés volt, pontos eredményt jövő hét elején tudnak  mondani. Önöktől is várunk tájékoztatást.
Köszönettel: Kugler Tiborné

 

Mi Görömbölyön lakunk. Éppen a szobában ültem az ágyon. Egy nagy morajlást hallottam, olyan volt, mintha valami leomlott volna, utána éreztem,hogy megremeg a ház. 


A számítógép előtt ültem, amikor egyszerre, egyidőben megreccsent a szobában lévő szekrény és megremegett előttem a számítógép, mintha megszédültem volna.
Az időpontot nem néztem meg, de olyan 10 óra körül lehetett az idő. A különös az volt, hogy a két dolog egyszerre történt, nem tulajdonítottam neki jelentőséget.
Később olvastam a boon.hu-n, hogy fölrengés volt, azt érezhettem.
Eszter Bőcsről



Ma reggel 8.00-8.45 közötti időben ( a pontos időpontot sajnos nem jegyeztem meg), a Melinda utcában a 3. emeleten lévő lakásunk erkélyén kávéztunk feleségemmel, amikor mindketten azt észleltük, hogy a szék valamint  a lóca amin ültünk, mindkettő olyan dübbenő hangot adott ki, mintha a cicánk, ( kb 6-7 kg súlyú) hirtelen felugrott volna rá. Mivel azonban ő a közelben sem volt,  arra a következtetésre jutottunk, egy kis meditálás után, hogy ez biztosan földrengés lehetett. Egy kicsit azért voltunk bizonytalanok, mert az előttünk lévő összecsukható alumínium vázas camping asztalkán lévő kávés csésze és kanál meg sem csörrent, és más pl. a száradni kiakasztott egy szál spárgán függő szalmavirág csokor semmi jelét nem adta, hogy földrengés lenne. Érdekes módon csak a sokkal nehezebb, fából készült ülőalkalmatosságok "vették fel" érzékelték a rengést. Délután aztán olvasva a boon híreit, megerősítve éreztem az általunk tapasztaltakat.
 dr. László Zoltán


Én is észleltem a földrengést. Alattam az ágy mozgott és recsegett, úgy hogy nem mozogtam rajta.


Miskolc, Komlóstetőn lakunk,de az egész ház beleremegett!Mi rendesen megilyedtünk,mi volt ez!   A nagyobbik fiam arra kelt fel,hogy át gurult az ágy másik oldalára.  Én a konyhában voltam,de mozgott az egész ház.Félelmetes volt.Gyerekeim kérdezték-Anya mi volt ez?   Én rögtön azt mondtam,szerintem földrengés...Ugylátszik igazam volt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában