Helyi közélet

2010.08.16. 10:52

Figyelmeztető előrejelzés Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére hétfő éjfélig

<p>Hétfőn a déli, kora délutáni órákig legfeljebb néhol alakulhat ki gyenge zivatar, majd 13 óra után nyugat, délnyugat felől már egyre többfelé várható zivatar, szórványosan heves zivatar. Bujdosó Bence amatőr meteorológusunk előrejelzése</p>

A gyengébb zivatarokat kisebb méretű (1-2 cm-es) jég, felhőszakadás (10-30 mm-nyi csapadék) és viharos (60-90 km/órás) szél kísérheti. A labilis egyensúlyi állapotú levegő és a magasban lévő erős szélnyírás következtében szupercella is kialakulhat, akár több is. A leghevesebb zivatarok a szupercellákban lehetnek, ezeket kísérheti nagy méretű (2-5 cm-es) jég, felhőszakadás (rövid idő alatt 30-60 mm-nyi csapadék) és erősen viharos (90-115 km/órás) szél. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a hegyvidéki területeken (Bükk, Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt) úgynevezett villámárvizet okozhat.

Késő délutántól, estétől a heves zivatarokat felváltja a tartós, intenzív eső. Viszont felhőszakadás még ekkor is előfordulhat. Sokfelé valószínű emiatt az éjjel jelentős mennyiségű csapadék.

Éjszaka néhol köd képződik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában