Helyi közélet

2010.04.24. 19:13

Még nem tudni, meddig áll a forgalom

<p>Miskolc - Korábban hírül adtuk: a szokatlanul heves tavaszi zápor rézsűomlást idézett elő a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁEV) egyik pályaszakaszán, így a téli pihenőről visszatért és újra munkába állt szerelvények nem közlekedhetnek.</p>

Mint Rencsiné Ágh Márta, a kisvasutat üzemeltető Északerdő Zrt. sajtósa elmondta, külön balszerencse, hogy a vihar előtt az utolsó szerelvény is visszatért, így a pálya felsőbb szakaszain jelenleg nincs jármű, ami – ha korlátozott távolságon is, de – le tudná bonyolítani a forgalmat. Egy péntek délelőtti megbeszélésen felmerült ugyan, hogy a szerelvény elemeit közúton fel lehetne szállítani, de ez olyan magas költségekkel járna, hogy végül elvetették az ötletet.

Az előzetes – és meglehetősen óvatos – felmérések szerint a pályaszakaszban 16 millió forintos kár keletkezett, de a helyreállítás végső költségeit egyelőre nehéz pontosan megbecsülni. Az Északerdő Zrt. rendelkezik biztosítással, ami mérsékelheti a kárt, de az elmosott pályaszakasz újjáépítése heteket vehet igénybe, így jelentős bevételkieséssel is számolni kell.

A zivatar szerencsére nem mosta el annak a 230 millió forintos – nagyrészt pályázati forrásból finanszírozott – beruházásnak a terveit, melyeket a közelmúltban hoztak nyilvánosságra. A támogatott rekonstrukció során akadálymentes ökoturisztikai központot alakítanak ki Lillafüreden és Garadnán, a lillafüredi állomásépület megújul, míg Garadnán új épül, és modernizálják, felújítják a mozdonyokat.

ÉM-SZP


15 milliós kár a kisvasútban

boon | 2010.04.16 15:46

Miskolc - Az elmúlt napok heves esőzései miatt földcsuszamlás történt a Bükkben, aminek következtében veszélyessé vált a lillafüredi kisvasút egy pályaszakasza.


Földcsuszamlás a papírgyárnál

boon | 2010.04.16 08:29

Miskolc - A lillafüredi kisvasút nyomvonalát több helyen alámosta a csapadék, statikus vizsgálja meg, hogy biztonságosan használható-e.


Kicsúszott a föld a kisvasút alól

eszak | 2010.04.15 14:11

Miskolc - Földcsuszamlás miatt bizonytalan ideig nem jár a lillafüredi kisvasút.


Még hogy kiszárad a Szinva patak!

boon | 2010.04.17 09:36

Miskolc, Felsőhámor - Az elmúlt napokban annyi eső esett, hogy a miskolci belvárosban és Felsőhámorban is árad a Szinva patak. Nézze meg a videókat!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában