Helyi közélet

2010.04.15. 20:21

Hulladéklerakók semlegesítése Zemplénben: szeméthegyeken nem lehet szőlőt termelni

<p>Sárospatak, Tokaj - Negyvennégy elhagyott hulladéklerakót számolnak fel egy európai uniós pályázat segítségével Abaúj és Zemplén területén. Az elmúlt évtizedek legnagyobb térségi, a Tokaji Borvidéket is érintő környezetvédelmi akciója az előkészítéssel együtt közel 4,5 milliárd forintba kerül, amely során több millió tonna szemetet semlegesítenek.</p>

A programot lebonyolító szervezet a 85 települést tömörítõ Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás. A csütörtökön délután Tokajban megtartott sajtótájékoztatón az önkormányzatok képviseletében Hörcsik Richárd Sárospatak fideszes polgármestere elmondta: a beruházás világörökségi, valamint tájvédelmi körzetek területeit is érinti, ezért kiemelkedõ fontosságú. Az évtizedek alatt felhalmozódott hulladék rendbe tétele nagy jelentõségû a Tokaji Borvidék szempontjából is, hiszen szeméthegyeken nem lehet szõlõt termelni és idegenforgalmat fejleszteni - fogalmazott.

Lengyel Attila projektvezetõ hozzátette: több millió tonna szemétrõl van szó, amely az érintett 85 település körülbelül 120-130 ezer lakójának kommunális hulladékából gyûlt össze az elmúlt évtizedek alatt. A ma már használaton kívüli lerakók veszélyeztetik a térség vízbázisait, ezért elengedhetetlenül fontos a rekultiváció végrehajtása - közölte. Mint elhangzott, a tényleges munka a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a tervek szerint még az idén elkezdõdhet. A lerakók egy részét helyben, különbözõ technológiák segítségével semlegesítik, a többi tartalmát elszállítják a bodrogkeresztúri hulladéklerakóba. A munka elõreláthatólag 2-3 évig tart majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában