Helyi közélet

2010.03.10. 11:04

Brüsszel vizsgálja a szlovák Tokaj bejegyzést

<p>Brüsszel - Vizsgálatot kezdeményezett az Európai Unió szőlő- és borirányító bizottsága annak kiderítésére, vajon jogszerűen történt-e az, hogy az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerbe, az e-bachhusba Szlovákia bejegyeztette a Vinohradnícka Oblast Tokaj nevet, jogot szerezve ezzel a Tokaj név használatára.</p>

A vizsgálattal párhuzamosan Magyarország is jogi lépésekre készül.

Gárdosi Péter a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárpiaci főosztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a szakbizottságnak kedden Magyarország írásban is benyújtotta kérdéseit és aggályait a szlovákiai bejegyzés jogszerűségével kapcsolatban. Mivel a grémium azonnal nem tudott dönteni az ügyben, szintén írásos választ kért Szlovákiától. A főosztályvezető hozzáfűzte: az eljárással párhuzamosan már készül az a jogi beadvány, amelyet szükség esetén, a névhasználati vita végleges lezárása érdekében az Európai Bírósághoz nyújt be Magyarország. Az anyag véglegesítéséhez még egyeztetni kell a Külügyminisztériummal, valamint az Igazságügyi Minisztériummal, végül a beadáshoz a kormánytól kell felhatalmazást kérni - fogalmazott a főosztályvezető.

- Független Hírügynökség -

Kapcsolódó cikkek:

Tokaji borcsata: a szlovákok nem akarnak megegyezni
Tokaj - Keményebb fellépést várnak a magyar kormánytól a tokaji névhasználata kapcsán a helyi szőlőtermelők és borosgazdák − fogalmazta meg a helyiek véleményét Marcinkó Ferenc, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke.

Hogy szerzett Szlovákia jogot a Tokaj név használatára?
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa is értetlenül áll az Európai Bizottság elektronikus bornyilvántartó rendszerében bekövetkezett változás előtt, amelyben néhány napja a szlovákiai területen levõ, eddig Tokajská Vinohradnícka Oblast néven futó borvidék ezentúl Vinohradnícka Oblast Tokaj néven is szerepel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában