Helyi közélet

2010.02.04. 13:31

Nálunk még nincs javulás

<p>Csökkent a felszámolások száma januárban, de nem az észak-magyarországi megyékben.</p>

Januárban kevesebb volt a felszámolás és a végelszámolás is, mint 2009 első hónapjában, ám az adatok nem adnak okot bizakodásra. „A felszámolások száma magas maradt, a csökkenés pedig akár a kevesebb januári munkanapnak is betudható” – összegezte Csorbai Hajnalka, az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója.

Januárban 1296 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez 92-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az Opten értékelése szerint egyhavi adatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de még ha kiderül is, hogy a cégbedőlések száma lassú csökkenésnek indult, már akkor is lényegesen hosszabb ideig tart a válság Magyarországon, mint Európában általában. Januárban csökkent a végelszámolások száma is. Míg egy évvel ezelőtt 975 cég bezárását határozták el a tulajdonosok az első hónapban, addig idén csak 886-ét.

Régiónkban azonban az ország többi térségétől eltérően nem csökkent, hanem gyors ütemben emelkedett a felszámolások és végelszámolások száma januárban. Míg több térségben 30–40 százalékos visszaesés volt tapasztalható – feltehetően a kevesebb januári cégbírósági munkanap miatt –, addig Észak-Magyarországon 54 százalékkal több céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, és 20 százalékkal több cég bezárásáról döntöttek tulajdonosaik, mint tavaly januárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában