Helyi közélet

2010.02.08. 11:33

Nem egyszerű beváltani a melegutalványt

<p>Miskolc - Míg korábban alapanyagokra is elfogadták, az APEH állásfoglalása óta csak kész ételre fordítható.</p>

Január közepén az APEH kiadott egy állásfoglalást, ami szerint szigorúbban fogják ellenőrizni a melegétel-utalványok felhasználását. Miután adókötelessé vált a hidegétel-utalvány, a legtöbb munkáltató – amelyik nem törölte el helyből a cafeteria-juttatásokat – a dolgozóinak melegétel-utalványt ad, amit korábban készpénzhelyettesítő fizetőeszközként a legtöbb üzletben alapanyagok – lisztes áruk, húsfélék, zöldségfélék –  vásárlása esetén is elfogadtak. Az APEH-állásfoglalás szerint azonban csak olyan helyeken lehet beváltani a melegétel-utalványokat, ahol helyben készült ételt helyben fogyaszthatnak a vendégek (lásd: keretes anyagunk). A munkáltató a cafeteria-szabályok változása óta ilyen melegétel-utalványból havonta 18000 forint értékben adhat a dolgozóinak adómentesen.

Vendégeket veszt

Az egyik, főleg menürendszerű étkeztetéssel foglalkozó miskolci étteremben már a bejárati ajtón felirat hívja fel a vendégek figyelmét: nem áll módjukban elfogadni a meleg-étel utalványokat. A felirat már csak azért is meglepő, mert az APEH-állásfoglalás szerint éppen ilyen helyen való fizetésre találták ki ezt a fajta utalványt. Az étterem üzemeltetőjétől megtudjuk: egyáltalán nem örül a változásoknak, mert ahelyett, hogy új ügyfeleket hozna neki, még azt a 25-30 állandó vendégét is elveszíti, akik eddig naponta melegétel-utalvánnyal fizettek a tőle hordott ebédjükért. Az ok prózai: eddig a vendéglátós az alapanyagért a hozzá befolyt utalványokkal fizetett, de az állásfoglalás megjelenése óta a hentes nem veszi el tőle, ő viszont nem tudja készpénzre váltani azokat, mert az utalvány kibocsátója átutalással rendezné annak ellenértékét – erre az összegre viszont éppen az APEH tenné rá azonnal a kezét, mert inkasszózza a most még nehezebb helyzetbe hozott vendéglátós bankszámláját.

Tavalyról maradt...

Matika Istvánné, az UNIO COOP Zrt. gazdasági igazgatója elmondta, üzletláncuknak csak azon üzleteiben tudják elfogadni a melegétel-utalványokat, amelyekben kialakították az erre alkalmas helyet: több boltban van helyben készülő sütemény, ezeket lehet megvásárolni melegétel-utalványra is. A hidegutalvány gyakorlatilag megszűnt – mondta a gazdasági igazgató –, mert a munkáltatók az adóváltozások óta már nem adják a dolgozóiknak, ennek ellenére továbbra is elfogadják azokat – bár az a tapasztalat, hogy főleg a tavalyról megmaradt utalványokkal fizet még az, aki eddig nem használta fel azokat.


Büntethetnek is

Nem legyinthetünk az állásfoglalásra, mert az utalványok rendeltetésüktől eltérő felhasználását az adóhivatal szankcionálja: ha olyan termékre váltjuk be az utalványunkat, aminek vásárlása "nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek", az Szja. törvény rendelkezésének megszegése miatt a magánszemélyt 50 ezer, "más adózót" (pl. az utalvány elfogadóját vagy a kibocsátót, ha a felhasználhatóságot nem korlátozza) 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

 


 


 

"...az utalványok elfogadója lehet:

– a helyben történő kiszolgálással fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,
– az ételkiszállítást szolgáltató vállalkozás,
– az olyan büfé, látványpékség, grillsütöde, pizzasütöde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő – más termékek forgalmazásától elkülönített – beváltását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában