Helyi közélet

2010.02.03. 09:34

Miskolci hab az űrben

<p>Ha minden a tervek szerint zajlik, most száguld az űrbe, a Nemzetközi Űrállomásra a miskolci habosító berendezés.</p>

Bárczy Pál, a Miskolci Egyetem professzora nevéhez kötődik az űrkemence, amelyről annak idején sokszor írtunk. Most, az általa vezetett, miskolci székhelyű Admatis Kft. egy újabb űrtechnikai kísérlete zajlik. A kutatás finanszírozása nyertes pályázatból történik (félmillió euró), Magyarországon először fordul elő, hogy egy kft. az űrben kísérletezhessen.

Bárczy Pál elmondta az Észak-Magyarország – Borsod Online-nak: az Európai Űrtechnikai Központban (ami Hollandiában van) pár napja töltötték be a cég által kifejlesztett és legyártott készülék(ek)be az űrben habosítandó anyagot. Ez egy különleges szuszpenzió, amit vízben oldott szilikát nanorészecskék alkotnak. Azért két készülékbe, mert a másik habgenerátor a tartalék.

Csak a film jön le

Ma hajnalban kellett felszállnia a kazahsztáni Bajkonurból a Progressz-36 teherűrhajónak, fedélzetén egyebek között a miskolci készülékkel, benne a habosítandó anyaggal. Megérkezik a Progressz a Nemzetközi Űrállomásra (5-én csatlakozik, addig kering), ott kipakolják belőle a felvitt eszközöket, egyebeket. A kísérlet vasárnap zajlik le, a mintegy 300 kilométer magasan levő űrállomás európai moduljában, a Columbusban, az egyik űrhajós felügyeletével, illetve általa előkészítve. Nem nagyon lehet várni vele, mert a betöltött anyag viszonylag rövid időn belül használhatatlanná válna, ha nem történne meg a habosítás. Amelynek célja: megfigyelni, miként is történik ez a súlytalanság állapotában.

Ez a megfigyelés úgy zajlik, hogy háromórás filmfelvétel örökíti meg a kísérletet. A film az Admatis tulajdona, a későbbi felhasználásra. (A berendezés viszont nem jön le, abból „szemét” lesz.) És, hogy miért „kell” odafent habosítani? Bárczy Pál elmondta: A földi habosítás optimalizálásához. A habosított fém különleges tulajdonságokkal bír, ha ezek a tulajdonságok tovább javulnak, az óriási hatással lehet a technológiai fejlődésre, a gyártásra
- Szabados Gábor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában