Helyi közélet

2010.02.07. 09:02

Közlekedés hóban–fagyban

<p>Miskolc - Utánajártunk, milyen problémákat kell elhárítaniuk a közlekedési vállalatoknak télvíz idején.</p>

Braun Csaba, az MVK Zrt. marekting igazgatója elmondta, hogy eddig nem okozott komolyabb fennakadást a tartós hideg. Műszaki szempontból nagyobb odafigyelést, és gondosabb előkészítést igényelnek a járművek, melyek természetesen már korábban átestek a téli felkészítésen. A buszokon a fékek és az ajtók működéséért felelős légrendszerben okozhat fagyást a hideg, párás idő, ez a probléma nap közben is jelentkezhet. Egy átlagos téli napon 10 ilyen meghibásodás fordul elő, az utóbbi időben viszont ezek száma 30–ra növekedett. Néhány perces késések előfordulhatnak, és természetesen megnő a koccanásos balesetek veszélye a csúszós utak miatt, ennek ellenére az elmúlt évek statisztikájához képest idén alig történt baleset. Téli időszakban változik az üzemanyagfelhasználás is: a dermedésgátlóval kevert üzemanyagból sokkalta több fogy.

A MÁV sajtóügyeletese, Bot Ferenc arról számolt be, hogy háromféle probléma jelentkezhet a vonatközlekedésben: síntörés, áramszedő elfagyás és váltóeltömődés. A vasúti sínek mínusz 10 fok alatt összehúzódnak és elpattannak, erre számos példa volt az elmúlt napokban. Másfél-két órába telik ezek ideiglenes javítása, ugyanis a végleges helyreállítást csak akkor tudják elvégezni a speciális hegesztőanyaggal, ha a sín 15 fokra melegszik. A munkálatokból adódóan késésre, esetleg buszpótlásra lehet számítani. Idén két alkalommal fordult elő, hogy a mozdonyok tetején lévő áramszedő elfagyott, de ez még a kisebb probléma. Idő- és munkaigényesebb hóhulláskor a vonatok menetszele által befújt hó eltávolítása a váltókból. Ezt a munkálatot minden szerelvény elhaladása után el kell végezni, hogy a következőnél újból használható legyen a vasúti váltó.

Ujj Zsuzsa, a Borsod Volán PR menedzsere a következőképp nyilatkozott: "A hideg időjárás következtében a megelőző intézkedések ellenére előfordulhat az autóbuszok levegőrendszerének vagy akkumulátorának meghibásodása, illetve az üzemanyag elfagyása. A Borsod Volán Zrt. ilyenkor rendkívüli intézkedésekkel is – az extrém hideget is tűrő üzemanyaggal, az autóbuszok éjszaka is rendszeres időközönként történő járatásával – igyekszik megelőzni a járművek műszaki problémáit. Szerdán a reggeli órákban mindössze két járatnak volt jelentősebb (15-20 perces) késése, illetve öt járatkimaradás történt, két autóbusz műszaki meghibásodása miatt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában