Helyi közélet

2010.02.07. 09:04

Jeff Williams "habosít" a miskolciaknak

<p>Miskolc - Jeff Williams "habosít" vasárnap az űrben a miskolci Admatisnak. Ha gond lenne, Hollandiából segítik.</p>

Amint arról hírt adtunk, a tervek szerint szerdán hajnalban startolt Bajkonurból a Progressz-36 teherűrhajó, fedélzetén egyebek között a miskolci székhelyű Admatis Kft. által kifejlesztett és legyártott készülékkel, amely segítségével a súlytalanság állapotában végeznek habosítási kísérletet a Nemzetközi Űrállomáson. A cég vezetőjét, Bárczy Pált, a Miskolci Egyetem professzorát kérdeztük: hol tart a projekt?

Bárczy Pál elmondta a Borsod Onilne-nak – Észak-Magyarországnak: magyar idő szerint szerdán hajnali háromnegyed 5-kor megvolt a start, ami nagyszerűen sikerült, 5 órakor már ki is adták a közleményt róla. A Progressz-36 negyedórán belül fent volt azon a magasságon, ahol találkozik a Nemzetközi Űrállomással. Ez mintegy 300 kilométerre van a Földtől. Ma délelőtt lesz a dokkolás, eddig „kereste” az űrhajó az űrállomást.

Különleges, különlegesebb

Következik az átpakolás: mintegy 2,5 tonna terhet vitt fel az űrhajó, benne ennivalóval, oxigénnel, fűtőanyaggal, egyebekkel. A 2,5 tonnából körülvelül 60 kilót tesznek ki a kísérleteket lefolytató berendezések – közülük a legtöbb japán kísérlet –, az Admatis „Focus-kofferja” mindössze két és fél kiló.

A miskolci eszközt beviszik a Nemzetközi Űrállomás Columbia részébe, ott várni kell, amíg felveszi a környezete hőmérsékletét a berendezés, benne a habosítandó anyaggal. Ezt követően, vasárnap reggel, magyar idő szerint 7 órakor kezdődik a kísérlet, amit az amerikai Jeff Williams űrhajós végez el, illetve felügyel. (Ha valami gondja akadna, a hollandiai Európai Űrtechnikai Központban levő Admatis-munkatárstól kér segítséget: mi a teendő?)

Mint megírtuk, a szilikát nanorészecskéket tartalmazó szuszpenzió habosítását filmre veszik, ez a film kerül majd le a Földre, hogy az Admatisnál tanulmányozzák, kiértékeljék az eredményt. Abból a célból, hogy a különleges tulajdonsággal bíró fémhabok még különlegesebbek legyenek.

Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában