Helyi közélet

2009.02.26. 14:04

Kocsonyatitok: jó nyersanyag, sok fűszer

<p>Miskolc - A nyertes kocsonya titkaira voltunk<br /> k&#237;v&#225;ncsiak. A titkot meg is tudtuk,<br /> &#246;n&#246;knek is el&#225;ruljuk</p>

Az elmúlt hét végén a

Kocsonyafesztivál programjaitól

volt hangos Miskolc. Mint minden évben , a

kocsonyák most is hozzáértő

zsűri előtt mérettek meg. Nem is egy,

hanem két kategóriában:

ízkocsonya és

látványkocsonya

kategóriában.

A Pelikán Club Kft. remekelt a versenyen, hiszen

ők lettek az ízkocsonya győztesei

és a látványkocsonya

második helyezettjei.

A nyertes kocsonya titkát

Tóth Róbert, a

Pelikán Club Kft. szakácsa árulta

el lapunknak.

– Harminchat évet töltöttem el a

szakmában, úgyhogy volt időm

megtanulni az ízletes kocsonya

elkészítését. A titok nem

más, mint a jó nyersanyag, és hogy

minden hozzávalóból jó

bőven használjunk. A

kocsonyának ugyanis más az

íze, amikor meleg, és más, amikor

már kihűlt. Ahhoz, hogy a hideg

kocsonyánk is ízletes legyen,

kicsit túl kell fűszerezni.

Körömből

Tóth Róbert szerint a

legjobb kocsonya

sertéskörömből és

füstölt húsokból

készül. A

Kocsonyafesztiválon

egyébként versenyfeltétel volt a

sertéshúsból készült

kocsonya. Ez a téli étel

természetesen készülhet más

húsokból is. Tóth

Róbert főzött már

csirkemellből és pontyból is. A

kocsonyafőzés titkai

közé tartozik még, hogy

tulajdonképpen nem is szabad főzni, csak

főzés közeli állapotba

(pezsgésbe) hozni. Amikor levettük a

tűzről és kihűlt, a

tetejéről szalvétával kell

lederíteni a zsiradékot. Mert a

kocsonya akkor jó, és a

versenyen csak akkor érhet el jó

helyezést, ha olyan

átlátszó és tiszta, mint a

víz.

Kocsonyareceptek

A győztes

kocsonyaHozzávalók:

(4–6 főre) 15 dkg

füstölt tarja vagy

füstölt csülök, 4

első köröm, 6 fej

vöröshagyma, 4 fej fokhagyma, 2

dkgszemesbors , só

(ízlés szerint), 1

sárgarépa, 1

gyökér, kevés

fűszerpaprika, 1 csöves

csípőspaprika,

zöldségalapú

ételízesítő
Elkészítése:

A húsokat hideg vízben

odateszem főzni. Amikor felforrt,

leszűröm a habját. A

fazékba beleteszem a

zöldségeket. Megvárom,

amíg forrás közeli

állapotba kerül, és

nagyon pici lángot hagyva alatta

vigyázok, hogy ebben az

állapotban maradjon. Így lesz

a leves szép tiszta. 3 óra

alatt elkészül.
Tóth Róbert

füstölt sertés– vagy

marhanyelvet is szokott tenni az otthoni

kocsonyájába, mert

attól még ízletesebb

lesz.

Pontykocsonya
Hozzávalók:

40 dkg pontyfilé, 50 dkg halcsont

és fej, 3 közepes fej

vöröshagyma, 2 közepes

méretű paradicsom, 2 db

zöldpaprika, 1 db hegyes

erőspaprika, 2

tojásfehérje, 1 db citrom, 1

mokkáskanál

paradicsompüré, 8 dkg zselatin,

só,

ételízesítő vagy

halászlékocka. 1 fej

lilahagyma
Elkészítése:

Hideg vízbe felteszem a halcsontokat

a tűzre, majd beleteszem a

zöldségeket is. Közben a

tojásfehérjét

habbá verem, és

összekeverem a

paradicsompürével. Ezt a

még hideg lé tetejére

teszem. A kocsonyát

másfél–két

óráig főzöm. A

tojásfehérje

összegyűjti mind azt az

apró anyagot, ami fövés

közben a lébe kerül. Ezt a

kocsonyát is csak nagyon lassan kell

főzni, kicsi lángon. Amikor

kész, leveszem a tűzről.

Ha kihűl, gézen

átszűröm, így lesz

a leve makulátlanul tiszta. A

pontyfiléket külön

főzöm meg. A még meleg

kocsonya levéből merek

egykeveset egy kisebb edénybe, ebben

a hús nagyon hamar megfő.

Óvatosan szedem ki a

tányérba, nehogy

összetörjön.
Tálalás: Egy

fej lilahagymát apróra

vágok. Meglocsolom balzsamecettel,

majd rászórom a már

tányérokban lévő

kocsonyára. Citrommal,

fűszerpaprikával és

frissen őrölt borssal

ízesítem.


Kapcsolódó cikkek:

  • Fotók

és videók:A Kocsonyafesztivál ünnepélyes megnyitója 2009.02.20. Békára fel! - A Kocsonyafesztivál elkezdődött 2009.02.20. Borlovagavatás a Kocsonyafesztiválon 2009.02.21. Kocsonyazsűri a kocsonyafesztiválon - 2 2009.02.21. Kutyaszépségverseny a Kocsonyafesztiválon 2009.02.21.    Életképek a Kocsonyafesztiválról Miskolcon 2009.02.22.      

  • Bringás talk-show a

  • Kocsonyafesztiválon Bringás Talk-Show a Kocsonyafesztiválon 2009.02.22.

  • Spider mentőcsoport a

  • Kocsonyafesztiválon Spider Mentőcsoport a Kocsonyafesztiválon 2009.02.22.

  • Jégszobrok a

  • Kocsonyafesztiválon Jégszobrok a Kocsonyafesztiválon 2009.02.21.

  • Szombat este a

  • Kocsonyafesztiválon: Kocsonyafesztivál 2009 - 2009.02.21. I. Kocsonyafesztivál 2009 - 2009.02.21. II. Kocsonyafesztivál 2009 - 2009.02.21. III.

  • Miskolci

  • Kocsonyafesztivál szombat: Asszonycipelő verseny a Diósgyőri várárokban 2009.02.21. Kocsonyazsűri a kocsonyafesztiválon 2009.02.21. Kocsonyafesztivál: 24 órás tánc 2009.02.21. Borlovagavatás a Kocsonyafesztiválon 2009.02.21. Kocsonyazsűri a kocsonyafesztiválon - 2 2009.02.21. Kutyaszépségverseny a Kocsonyafesztiválon 2009.02.21.

  • Miskolci

  • Kocsonyafesztivál

    péntek:   Miskolci Kocsonyafesztivál I 2009.02.21.  

  • Nézze meg a

  • megnyitón készült

    fotókat: A Kocsonyafesztivál ünnepélyes megnyitója 2009.02.20. Békára fel! - A Kocsonyafesztivál elkezdődött 2009.02.20. Kocsonyafesztivál 2009.02.20. (péntek délután)

  • Nézze meg a

  • videókat is:         

  • Kocsonyafesztivál:

  • Készül még egy fabéka

    is! Kocsonyafesztivál 2009: Geszti Péter is Miskolcon 2009.02.19. Kocsonyafesztivál 2009: Megérkezett a faló 2009.02.19.


  •  Az idei Kocsonyafesztivál

  • programja

  • Készülődés a

  • miskolci

    Kocsonyafesztiválra Készülődés a Kocsonyafesztiválra 2009.02.19.

  • "Valaki a kocsonyáért, valaki

  • a Belgáért jön"

  • Kocsonyafesztivál

  • 2008 Kocsonyafesztivál nyitónap 2008.02.22. Belga-koncert a kocsonyafesztiválon 2008.02.23. Kocsonyafesztivál - olvasói szemmel 2008.02.23. Kocsonyafesztivál - szombaton 2008.02.23. Kocsonyafesztivál 2008.02.23. Kocsonyafesztivál képekben 2008.02.26. Kocsonyafesztivál: Finn nagykövet 2008.12.17.    

    ]]>

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában