Helyi közélet

2009.01.04. 15:20

Fekete banán, jeges káposzta a Búza téri piacon

<p>Miskolc - Hatalmas kár érte a zöldségárusokat amiatt, hogy nincs fűtés a Búza téri csarnokban.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/milyen-az-uj-piac/cn/boon-news-em_01-20090104-022630"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Milyen az új piac?</B></A>&#160;<dia width="960" height="800" alt="Fekete banán, jeges káposzta a Búza téri piacon 2009.01.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fekete_ban_n__jeges_k_poszta_a_B_za_t_ri_pi/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fekete banán, jeges káposzta a Búza téri piacon 2009.01.04." /></a></dia></p>

Több mázsa zöldség és gyümölcs ment tönkre a Búza téri piac csarnokaiban napokban a nagy hideg miatt. Ugyanis se az új szárnyakba, se a régibe nem terveztek fűtést a földszintre, oda, ahol, a zöldségeket és a gyümölcsöket árulják. Pedig a kereskedők szóltak az üzemeltetőknek már a nyitáskor is, hogy télen baj lesz, de semmi nem történt. Úgy tűnik a közeljövőben nem is fog.

Mínusz nyolc

Balázs László hatalmas láda fejeskáposztát húz maga után vasárnap délelőtt a csarnok régi szárnyában. Ebben nem lenne semmi a különös, ha a zöldségek nem fagytak volna mind jéggé.

– Hatalmas a kár ! –csóválja a fejét az eladó. – De nemcsak a 3 és fél mázsa káposzta fagyott meg, hanem a banán, a retek, a karfiol, a paradicsom és a paprika is. Itt hidegebb van, mint kint. Az új szárnyakat úgy építették a régi mellé, hogy a tető alatt rés van. Jön be a hideg. Ma is alig vásároltak. Fagyott áru nem kell senkinek!

Körülnézünk a keleti szárnyban is. Itt sem jobb a helyzet. Egy fiatalember (kérte, nevét ne írjuk meg) textíliával próbálj meg takargatni primőrjeit. Azt mondja, ezek bírják a legkevésbé a hideget. Majd mutatja a hőmérőt.

–Itt mínusz 2-3 fok van, de a régi szárnyban reggel mínusz 8 fokot mértek. Az még hagyján, hogy mi fázunk, mert mi felöltözünk, de tönkre megy az áru, ráadásul a vízcsapok is szétfagynak. Az egyik árusnak a vízóráját dobta le a fagy a falról, ömlött a víz, alig tudták elállítani. Csak azt nem értem, hogy az üzemeltetési díjban miért szerepel fűtési díj, amikor itt semmiféle fűtési rendszer nincs kiépítve – elégedetlenkedik a kereskedő.

Remény mindig van

A kereskedők kérdéseit Várkoly Péternek, a piacot üzemeltető Miskolci Piac Zrt. kereskedelmi és üzemeltetési igazgatójának tettük föl. Ő nagyon elcsodálkozott megkeresésünkön, szerinte azt a kérdést, hogy miért nincs a csarnokokban fűtés, a tervezőnek kellen föltennünk, és annak az építési hatóságnak, amely jóváhagyta a terveket. Hogy van–e remény a probléma megoldására? Az igazgató megfogalmazása szerint remény mindig van. Föl kell mérni, hogy lehetne teljesen zárttá tenni a csarnok régi szárnyát, és akkor hőlégbefúvós rendszerrel lehetne fűteni. Csakhogy mindehhez pénz kellene.

Ki téríti meg?

Várkoly Pétertől azt is kérdeztük, ki téríti meg a kereskedők kárát. Az igazgató kérdéssel válaszolt:

– Ugyan ki térítené meg? Nem hiszem, hogy erre lehetőség van.

Maradt még egy kérdésünk: miért szerepel az árusok üzemeltetési költségében fűtési díj?

Megtudtuk: ez a tétel irodák fűtésére vonatkozik, és tulajdonképpen nem is fűtési díjnak kell nevezni, hanem közös költségnek. Ezt pedig tudhatnák a kereskedők, ha elolvasták volna a bérleti szerződésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában