Helyi közélet

2008.12.18. 14:29

Nézőpont: Nagy lépés – előre!

<p>Az elmúlt hónapokban élénk társadalmi vita bontakozott ki az úgynevezett monoki modellről, amelynek értelmében közmunkához kötötték a segélyezést. <STRONG>Kolodzey Tamás jegyzete.</STRONG></p>

Rengetegen helyeselltek, mondván: végre, ez kell! Ugyancsak sokan ellenérzésüknek adtak hangot, s megjegyezték: a helyi rendelet törvénytelen, nem állja majd ki az alkotmányossági próbát. A kezdeményezés azonban elindította a lavinát, s többé már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni a tarthatatlan segélyezési rendszert ügyét. A parlament már módosította is a szociális és a foglalkoztatási törvényeket.

A rendszer úgy alakul át, hogy a hangsúly a pénzbeni ellátásokról az aktív eszközökre helyeződik át, a munkaerőpiaci programokban való részvételre buzdít. Az a cél, hogy munkavégzésre képes, de tartósan állásnélküli személyek munkát végezzenek (értsd: vegyenek részt valamelyik közfoglalkoztatási formában), ezáltal segély helyett munkabért kapjanak. Így a rendszeres szociális támogatásban részesülő mintegy kétszázezer ember fele helyezkedhet el, térhet vissza a munka világába. Ezáltal részben feloldódhatnak a helyi társadalmi feszültségek, egy széles réteg számára válik elérhetővé a normális emberi élet. Az új törvény (mondják a bírálói) ugyan még nem tökéletes, de nagy lépést jelent – előre!

- Kolodzey Tamás -

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában