Helyi közélet

2008.11.25. 12:24

Kompenzáció a kazincbarcikai nehéz sorsúaknak

<p>Kazincbarcika - A kazincbarcikai távhőszolgáltatás díja az országos toplistán a középmezőnyben foglal helyet, ez azonban nem elég, ezért a Távhő számlacsökkentő megoldásokat készít elő az önkormányzat és a szolgáltató Barcikán.</p>


Sokan vannak ugyanis, akiket nem vigasztal meg ez a helyzet, mert a jövedelmük jó részét emészti fel a téli hónapokban a fűtésszámla. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere nemrégiben úgy fogalmazott: túllépte a tűréshatárt a városban a távhőszolgáltatás díja.

Speciális helyzet

Kazincbarcika speciális helyzetben van, hiszen még 14 éven át köti szerződés a hőtermelő céghez a Sinergy tulajdonában lévő Kazinctherm Kft-hez. Ezért is indította el a városvezetés és a távhőszolgáltató Timpanon Kft. azt a tárgyalást a Sinergy és Kazinctherm Kft-vel, amely arra kereste a választ: milyen lehetőségei vannak a hőtermelőnek arra, hogy csökkenjen Kazincbarcikán a távhőszolgáltatás díja. Hosszú-, közép- és rövidtávú megoldások kerültek terítékre. Jelenleg tisztán földgáz alapú a hőszolgáltató energiatermelése, így az elmúlt időszakban az egyre emelkedő földgáz ára miatt képviselő-testületünknek csak az ún. automatizmus maradt, a távhő díjának emelése hangsúlyozta Szitka Péter. Azt várjuk el a hőtermelőnktől, és erre kaptunk is ígéretet, hogy a három gázmotor mellé a téli hónapokban kiegészítő energiaforrásként állítson be alternatív megoldást, ami jelen pillanatban 10-20 százalékkal is olcsóbb a földgáznál.

Középtávú megoldásnak tekintjük a panel lakások felújításának a felgyorsítását, hiszen azt valamennyien tudjuk: egy kívül - belül leszigetelt, új radiátorokkal és fűtésszabályozó szelepekkel felszerelt lakásokban akár 30-50 százalékos hőmegtakarítás is elérhető– jelenetette ki a polgármester. Arról tárgyaltunk a Sinergy Kft-vel, hogy 2009-ben szálljon be a barcikai lakások panelfelújításába, külső beruházóként, támogatva a lakossági vagy az önkormányzati önrészt. Hiszen az ő érdekük is az, hogy 14 évig a felhasználók elégedettek legyenek a szolgáltatásukkal , illetve a lakosság képes legyen fizetni a szolgáltatás árát. Nem árulok el titkot azzal sem: önkormányzatunk vezetését folyamatosan bombázzák olyan energiatermelő cégek, akik a piacra lépésért cserébe beszállnának a panelfelújításba. Városvezetőként nekünk az a feladatunk: a legjobb lehetőséget találjuk meg az itt élők számára.Egy azonnali megoldásról is tárgyaltunk. A Kazinctherm decemberben gesztus értékű kompenzációban részesíti azokat a felhasználókat, akik nehéz helyzetben élnek. Ez a lakások egyharmadát érinti majd, és megvizsgáljuk annak is a lehetőségét, hogy az önkormányzat egyszeri támogatásként hogyan tud ehhez csatlakozni–mondotta végezetül Szitka Péter.

B.Gy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában