Helyi közélet

2008.11.14. 20:12

A pneomococcus ellen, "a továbbiakban"...

<p>Miskolc, Budapest - A pneomococcus elleni oltás, illetve oltóanyag-ellátás körüli visszásságokról szóló cikkünknek folytatása lett.</p>

Értesüléseink szerint ígérete ellenére nem biztosítja folyamatosan az ÁNTSZ a 2 éven aluli gyermekek számára térítésmentes pneomococcus elleni oltóanyagot, írtuk meg korábban, több miskolci gyermekorvos tapasztalata alapján. Az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre az ÁNTSZ helyben nem válaszolhatott, mert a válaszadás jogát az OTH e témában fenntartotta magának. Ők viszont csak később küldtek egy szűkszavú levelet: „Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kiszállított 10 340 oltóanyagnak még több, mint a fele rendelkezésre áll. A háziorvosi jelentések szerint eddig 4 029 gyermeket oltottak be a megye orvosai. A szállítás a továbbiakban is folyamatosan biztosított lesz.” Ennek alapján úgy tűnhet, mintha minden rendben volna az oltás körül...

Ő is elismerte

Az ominózus cikkben is megszólaló dr. Török Lajos gyermekgyógyász főorvos pénteken a fővárosban járt egy megbeszélésen, ahol mint mondta, már azzal fogadták, hogy olvasták a cikket. Dr. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője elismerte: előkészítetlen volt a szóban forgó védőoltás bevezetése, a zavaros, sőt ellentmondó információkkal nemcsak a szülőket, de a szakmabelieket is összezavarták.

Elfogyhatott a keret – A november 12-i adatok szerint az országban 55 ezer gyermeket már beoltottak, de az igényfelmérések szerint folyamatosan nő a beoltandók száma. A lakossági nyilvántartás szerint 180 ezer 2 év alatti gyermek él Magyarországon, ehhez képest a rendelkezésre álló összegből 155 ezer oltóanyagot tudtak megvásárolni. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a teljes oltássor egy-egy gyermek esetében 2, illetve 3 oltásból áll. A tájékoztatón az hangzott el, hogy az alapimmunizáláson, vagyis az első oltáson túlesett gyermekek számára még rendelkezésre áll a szükség szerinti oltóanyag-mennyiség, s a pótlásra is ígéretet tettek – adta tovább a hallottakat a főorvos. –
Számomra úgy tűnt, az oltóanyag a forgalmazónál rendelkezésre áll, csak a célzott pénzügyi keret fogyhatott el – fűzte hozzá véleményét dr. Török Lajos.
–De köszönhetően a sajtó nyilvánosságának, bízom benne, hogy rövidesen megteremtik az oltáshoz a biztos hátteret.

Máshol is volt gubanc

Az országban, Dunántúl kivételével, több helyen is volt a miskolci kistérségben tapasztalt fennakadás, erősítette meg dr. Török Lajos. Hogy megyénkben még hol máshol, arra valószínűleg helyben tudna választ adni az ÁNTSZ, de ezt, ugyebár, tiltja a felettes hatóságuk. Ők biztosan azt is tudják, hogy ha valóban rendelkezésre áll még a kiszállított oltóanyag fele a megyében, akkor miért nem kezelték ügyesebben a készletet, miért nem csoportosították át egyik helyről a másikra.

Megyék, százalékok
A 2 év alattiak közül megyénkben 30,4 százaléka esett túl az alapimmunizáláson (ami szakmailag dicséretes), Budapesten csak a 24 százaléka. Az országos érték: 30 százalék. Legjobb az átoltottság Somogy, Baranya, Győr-Moson-Sopron megyékben, míg a leggyengébb Bács-Kiskun megyében, Békésben és Csongrádban.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában