Helyi közélet

2008.10.10. 16:37

"Botrányos ellenőrzés" az MVK buszon

<p><P>Mint ha két különböző történetről olvasnánk. Az egyiket olvasónk írta le nekünk, egy szeme előtt zajlott (fogalmazása szerint)&#160;botrányos MVK-jegyellenőrzésről, a másik az MVK-é,&#160;arról ahogy szerintük történt az ellenőrzés. </P></p>

Olvasónk "Botrányos ellenőrzés" címmel szerkesztőségünkbe eljutatott levelét megküldük az MVK-nak, akik kivizsgálták a levélben foglaltakat, majd annak nyomán megküldték válaszukat. Íme a két levél.

"Botrányos ellenőrzés
2008. 09. 23-án a Búza térről induló 10.50-es 2-es buszon a népkerti megállóban a busz összes ajtóját kinyitotta, majd egy idegen ősz hajú idősebb úr mutatta a jegyét az ellenőrnek. Ezek után az ellenőr, aki egy erős legrövidebb hajú talán 30 év körüli férfi eltépte a jegyét, majd leszállásra szólította fel, míg egy mellettem ülő mögötte lévő nála fiatalabb őszes férfi mondta neki, ne szálljon le, itt vagyunk tanúnak. Rászólt a férjére a nő, hogy ne szóljon bele a más dolgába, míg a leszállásra felszólított úr ismerőse, aki szintén mellettem volt, az nem szólt semmit. Később az áldozat leszállt és az őt leszállásra felszólító ellenőrhöz további két fiatal kollégája csatlakozott, akik közül az egyik a leszállított idősebb férfin kettőt taszajtott a karjánál. Az egyik ellenőr karjánál meglökte már a megálló melletti bérház oldalánál, nem tudom, hogy a rövid fekete hajú férfi mit csinált vele. Talán megverte? Én nem láttam, mert a busz tovább haladt.
Nos!
-         Kérdezném az MKV Zrt. illetékesét, hogy ilyen durva fellépést tanúsítani az utazó közönséggel muszáj?

-         Miért nem lehet bevezetni újból hogy legyen rendőr is a jegyellenőrzésnél, mint régebben, ami csak azért volt jó, hogy az ellenőrök ne balhézhassanak.
-         Miért teszik tönkre az utazó közönség nyugalmát, ha ilyet látnak.
-         Miért késlelteti a buszok menetidejét ezzel a személyiségsértő és zaklató, bántalmazó módszerrel a jegyellenőr? Mint a leszállítás, a karnál való lökés. Ezt ellenőr nem csinálhatja. Én ezt jól tudom, mert nekem jogász nővérem és bátyám van. Csak a rendőr alkalmazhat kényszer megoldást, az MKV jegyellenőr nem."
Név és cím a szerkesztőségben

"Tisztelt Uram!
Levélben küldött észrevételével kapcsolatosan, melyben a szeptember 23-án a Népkertnél történt ellenőri intézkedést kifogásolta, az alábbi tájékoztatást nyújtjuk.
Az esetet kivizsgáltuk, és a panasszal érintett jegyellenőrök meghallgatásra kerültek. Ennek során az alábbiak kerültek megállapításra.
2008. szeptember 23. napján a jegyellenőrzési csoport kiemelt ellenőrzést hajtott végre, az Ön által leírt eset ezen akció közben történt. A két férfi nem rendelkezett érvényes menetjeggyel, ezért szólította fel az ellenőr őket a jármű elhagyására. A két férfi közölte, hogy hagyják békén őket. Az ellenőr ekkor a járműre kérte az intézkedő rendőrt, aki szintén kérte a két férfit, hogy szálljanak le. A rendőr igazolta magát, de a férfi durva, trágár módon közölte vele, hogy őt ez nem érdekli, majd a rendőrt szidni kezdte. Ez az eset már rendőri igazoltatásnak történő ellenszegülés, ezért a közben szintén járműre lépő másik rendőrrel együtt közösen leszállították a férfit. Az úr a továbbiakban is ordítva, ellenkezve viselkedett, így lefogták, és járőrautót kértek a helyszínre.
A kiemelt ellenőrzési tevékenység, illetve valamennyi ellenőrzési forma a közösségi közlekedési szolgáltatásunkat az utazási feltételeknek megfelelően igénybe vevők érdekeit védi a bliccelőkkel szemben. Bármelyik ellenőrzési formát is alkalmazzuk, egyik sem a tisztességes utasok ellen irányul, hanem még egyszer hangsúlyozzuk, a jogtalanul utazók magas számának lehetőség szerinti visszaszorítása a cél.
Csüriné Ficsura Andrea
marketing csoportvezető"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában