Helyi közélet

2008.09.15. 16:19

Miskolci panelprogram: plusz 250 millió

<p>Miskolc - A pályázatoknál azok élveztek előnyt, amelyek kevesebb önkormányzati hozzájárulást kértek. Az önkormányzat azt tervezi, hogy 250 millióval megemeli a keretet.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-kozgyulesi-ules-2008-szeptember-18-a/cn/boon-news-em_01-20080914-021950"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Miskolci közgyűlési ülés 2008. szeptember 18-a </B></A></p>

Nem kell hozzá jóstehetség, hogy megmondjuk: az erre az évre szánt 750 millió forintot megtoldják 250-nel. Mintegy 700-zal több lakás kerül be a panelprogramba: a fűtés-szigetelés korszerűsítésébe.

Tompa Sándor MSZP-s országgyűlési és önkormányzati képviselőtől, miskolci panelbiztostól azt kérdeztük: mit jelentenek a számok, van-e helyi és országos fedezet a megemelt (megemelni tervezett) összegre, mennyi az önrész, mikor születik döntés?

Megtudtuk: a csütörtöki közgyűlési ülésen a polgármester előterjesztésére tárgyalják azt a napirendi pontot, amely arra tesz javaslatot, hogy az idei panelprogramok pályázatainak önkormányzati hozzájárulását 750 millió forintról 1 milliárdra emeljék meg. Csoda lenne, ha nem szavaznák meg, mivel nemcsak a szocialista frakció támogatja. (Úgy tudjuk, az ellenzék még nagyobb mértékben szeretné az összeget növelni.)

Lakók: a szűk felét

A 750 milliós önkormányzati rész 46 pályázat támogatására elég, ez mintegy 2400-2500 lakás felújítását eredményezi. (A nyertesek neve már kint van a MIK Zrt. honlapján.) A plusz 250 millió révén még 16 pályázatot tudnak befogadni, ami körülbelül 700 lakást jelent.

Az országos beadási határidő szeptember 30-a. Tompa Sándor szerint mind helyben, mind a kormányzati kasszában van pénz a plusz igények (Miskolcon ilyen mértékben vállalt) kielégítésére. (Amúgy sem a központi hozzájárulás, hanem a helyi szokott lenni a korlát.)

A felújításra benyújtott pályázatoknál azok élveztek előnyt, amelyek nagyobb önrészt vállaltak, kevesebbet kérnek az önkormányzattól. Az átlagos támogatási igény 23 százalék – mondta a panelbiztos. Az állami hozzájárulás 33 százalék, ami azt jelenti, hogy a lakók a költségek szűk felét – 44 százalékát – fizetik. Az országos döntés novemberben-decemberben várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában