Helyi közélet

2008.09.27. 09:08

Lógós diákok végnapjai

<p>Miskolc - Vége a lógásnak, délelőttönként diákokat kérhetnek számon a miskolci rendőrök.</p>

Gyakran válnak bűncselekmények sértettjeivé vagy elkövetői azok a diákok, akik délelőttjeiket nem az iskolában, hanem onnan igazolatlanul hiányozva máshol töltik. A Miskolci Rendőrkapitányság Ifjúságvédelmi és Bűnmegelőzési alosztályához érkezett adatokból derült ez ki, ezért az alosztály munkatársai úgy döntöttek, őrjáratot indítanak délelőttönként a „lógós” diákok felkutatására, tájékoztatta lapunkat Szemes Erika rendőr hadnagy bűnmegelőzési főelőadó. Az akció szeptember 22-én indult, és máris van eredménye: több mint 30 diákot kértek számon,, és közülük 10-en nem tudtak elfogadható magyarázatot adni arra, miért nem az iskolapadban töltik a délelőttjüket.

A rendőrök elsősorban a belvárosban, bevásárlóközpontokban és olyan vendéglátó helyiségekben ellenőriznek, ahol játékautomaták is találhatók. Ha valóban igazolatlan hiányzó diákra bukkannak, akkor azt jelzik az iskolának, az iskola pedig a szülőt értesíti gyermeke „lógásáról.” Mint Szemes Erika fogalmazott, az őrjárattól azt várják, hogy minél kevesebb fiatalkorú váljon bűncselekmény sértettjévé vagy áldozatává. Erre a korosztályra a vagyonelleni bűncselekmények, azaz a lopások a jellemzők. Megtudtuk azt is, az iskoláktól nap mint nap érkezik bejelentés a rendőrségre kisebb-nagyobb bűncselekmények miatt.

Védik az időseket is

A Bűnmegelőzési Osztály a nyugdíjasok védelmére is szervezett akciót . Az utóbbi időben ugyanis számos olyan bűncselekmény történt, melyeket idős emberek sérelmére követtek el. Trükkös tolvajok rendőrnek, postásnak vagy a nyugdíjfolyósító munkatársának álcázták magukat, és pénzt csaltak ki a nyugdíjasoktól, mondván: hamis bankjegyek kerültek forgalomba, ezért el kell vinniük a pénzt vizsgálatra. A rendőrség a Magyar Posta és a miskolci önkormányzat segítségével szórólapot juttat el minden nyugdíjashoz, ami majd a nyugdíjjal érkezik. Ebben arra hívják föl a figyelmet: legyenek az idős emberek sokkal bizalmatlanabbak, és ne engedjenek idegen embereket a lakásukba.

Az igazgatók mondják

Nálunk főleg az érettségi utáni szakképző évfolyamokon jellemző az igazolatlan hiányzás. A rendőrségi akciónak bizonyára lesz valamilyen visszatartó ereje. Fontos, hogy jól működjék a jelzőrendszer, mert amelyik diák elkezd csavarogni, annak mindig valamilyen családi probléma az oka.
Velenyák János (Bláthy Ottó Szakközépiskola)

Egyre nő azon diákok száma, akik délelőttönként nem az iskolát választják, emiatt aztán az igazolatlan hiányzások száma is növekszik. Hasznosnak tartom a rendőrség akcióját, ezzel a diákokat védik. Nálunk is előfordult, hogy egy másik iskola tanulói hozzánk akartak bejönni délelőtt, mert idejárnak a barátaik.
Kavecsánszki Gyula (Szemere Bertalan Szakközépiskola)

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában